De ce ar fi interesat un baptist de demisia Papei Benedict?

benedictRecenta si absolut suprinzatoarea anuntare a demisiei papei Benedict al XVI-lea incepand cu data de 28 Februarie a.c. din functia de suveran pontif a Bisericii Romano- Catolice a retinut de ieri dimineata (Luni, 11.02) atentia intregii lumi. Dupa socul initial care a surprins lideri religiosi, politici, reprezentati mass media si pana la oameni simpli de pe tot mapamondul in legatura cu un gest fara precedent in ultimii 600 de ani, lucrurile s-au mai “asezat”, in sensul ca acum demisia este o certitudine, iar Biserica Catolica asteapta un nou successor pe scaunul papal. Consternarea, uimirea in fata unui gest considerat neasteptat, a lasat locul unei anxietati cu privire la ce va urma.Ce are de-a face acest eveniment cu baptistii sau evanghelicii romani?

Pot oare implicatiile unui asemenea eveniment si a consecintelor care decurg, sa ne afecteze in vreun sens? Nu as vrea sa fiu alarmist si sa sugerez ca demisia papei inseamna sfarsitul lumii in general sau al lumii crestine. Nu vreau nici sa exagerez implicatiile de alta natura, de ex.economica sau politica (papa este sef de stat!).(Am fost amuzat de sugestia unui crainic TV care anunta pe un ton sobru ca ne putem astepta la o reactie a burselor legata de eveniment!)

Totusi, aceste eveniment care implica capul spiritual al celei mai mari confesiuni crestine din lume (aprox.1.2 mld de aderenti) are implicatii care se rasfrang si asupra celorlate grupari crestine. Momentul nu este prea favorabil, dimpotriva. Biserica catolica se afla intr-un declin accelarat in Europa de Vest, in timp ce creste in Africa si America Latina. Scurtul pontificat al lui Benedict (2005-2013) a fost marcat de crize majore de credibilitate, controverse si scandalurile legate de acuzatiile de pedofilie ale preotilor si modul in care Biserica a gestionat aceste scandaluri. Pozitiile conservatoare ale papei in legatura cu moravurile sexuale, opozitia inversunata fata de ordinarea femeilor, casatoria preotilor sau contraceptia, l-au facut pe actualul papa sa fie tinta unor presiuni enorme. Fostul cardinal Ratzinger (devenit benedict) a fost si ramane unul din cei mai respectati teologi de marca ai lumii catolice. Considerat “ëminenta cenusie”din spatele predecesorului sau (mult mai carismaticul Karol Woytilla), fostul sef al Oficiului pentru Doctrina Credintei (vechea Inchizitie), Ratzinger a avut un aport important si in formularea deciziilor Conciliului Vatican II care a deschis Biserca catolica la comunicare cu exteriorul. Dialogul ecumenic si inter-religios a continuat cu success si in timpul pontificatului sau, desi Roma nu si-a schimbat pretentia de a fi singura biserica adevarata in acre locuieste “plinatatea harului salvific”. Ratzinger e cunoscut ca si autor al unor carti de larga circulatie (ex. Isus din Nazaret, tradusa si in lb.romana). In pozitiile slae oficiale, Benedict a sublinit impotranta demnitatii si libertatii persoanei umane, pledand pentru sacralitatea vietii umane, impotriva persecutiei religioase, impotriva nihilismului si secularismului tot mai agresiv. A militat pentru acei a caror viata este o considerata de multi o povara pentru societate (copii cu Down, batrani cu Alzheimer, etc)-pozitii pentru care merita aprecierea si respectul nostru. Datorita acestor pozitii, si-a atras multi dusmani.

Fara a dori sa intram in speculatii- dincolo de starea de sanatate precara si batranete (motive oficiale invocate pentru aceasta retragere), oare acesta sa fie totul? Viitorul va revela (sau poate nu) ce a stat in spatele acestui gest enigmatic al papei Benedict. Ce va urma de acum?

Ramane de vazut dupa 28 februarie cine va ocupa sedes vacantes lasat in urma de Benedict. Va fi un African- o miscare care sa arate deschiderea bisericii romane catre restul lumii? Va fi Arinze sau Turkson din Ghana? Va fi un Canadian? Sau un Brazilian? Sau va fi un Italian- Angelo Scala (pentru cei care cred in profetiile calugarului Maleahi care a vorbit despre ultimul papa- Petru Romanul si care isi va conduce turma in vreme de mare necaz)? Vom trai si vom vedea cand fumul de la Vatican va iesi pe horn si se va auzi “Habemus Papa” din partea purtatorului de cuvant al Colegiului Cardinalilor.

 Russel Moore, decanul Seminarului Baptist de Sud (Louisville, KY)  afirma recent in rubrica Religion Today (Crosswalk.com):”ca si crestini protestanti nu suntem de acord cu acest papa si cu urmatorul in legatura cu multe lucruri.Aici stam- nu putem altfel. Asa sa ne ajute Dumnezeu. Dar haideti sa ne rugam ca urmatorul papa sa isi aminteasca ce inseamna sa fi om si sa ne amintesca (restului lumii, n.tr.) cand uitam”. Diferentele dintre un baptist si un papa catolic sunt immense: doctrina autoritatii Scripturii, doctrina justificarii, doctrinele legate de conducerea Bisericii si pretentiile episcopilor Romei sunt diferente serioase care au declansat Reforma si care justifica in demersul reformatorilor din sec. al XVI-lea. Dar in lupta impotriva secularismului agresiv si a dezordinii morale tot mai evidente, multi evanghelici au stat linistiti sa vada un papa care lupta pentru valori similare.

Totusi, intr-o vreme de incertitudine pentru multi, crestinul biblic este mangaiat si de faptul care el are un Mare Sacerdot care nu Isi va da demisia niciodata, care nu va putea fi demis, inlaturat sau inlocuit. Acesta este adevaratul si singurul Cap al Bisericii Sale- Cristos Domnul (Efes.4:15).

Evrei 7 afirma cu tarie urmatoarele: Dar El, fiindca ramane in veac, are o preotie care nu poate trece dela unul la altul. De aceea si poate sa mantuiasca in chip desavarsit pe cei ce se aprope de Dumnezeu prin El, pentru ca traieste pururea ca sa mijlocesca pentru ei.”(EVR.7:24,25). Il cunosti tu pe acest mare Preot? Este El si Preotul fiintei tale? Ai primit in dar iertarea si salvarea pe care numai El o poate da? Daca nu, intoarce-te la El cu pocainta si credinta in persoana sa si jertfa Sa desavarsita! Daca da, bucura-te si stai linistit: in final-  va fi numai de bine!

Marius Birgean