Hristos S-a înălțat: să-L înălțăm și să ne înălțăm, câteva clipe, capetele aplecate spre țărână!

valentin fatHristos S-a înălțat! Hristos S-a înălțat, iar aceasta este ziua în care suntem chemați să-L sărbătorim pe El și înălțarea Sa. Privind în Scripturi observăm că Înălțarea lui Hristos și prezența Sa la dreapta măririi erau realități cruciale pentru creștinii de la început. Privind în jurul nostru însă, observăm că sărăbtoarea alunecă tot mai mult în…uitare. Se pare că nu prea mai știm să sărbătorim decât atunci când avem zile libere, avem timp să gătim și să umplem masa cu bunătăți. Nu că acestea ar fi lucruri rele, dar mă întreb cât de mult mai au de-a face sărbătorile nostre cu Hristos, dacă atunci când acestea sunt văduvite de vacanță, ieșiri la gărtare și divertisment, aproape că uităm de ele.

Scripturile ne spun multe, dar aș dori să subliniez un singur aspect. Sărbtoarea Înălțării ne amintește de lucrarea pe care Hristos o îndeplinește la dreapta măririi, lucrarea de mediator.  Hristos nu a fost om o perioadă, după care a lepădat umanitatea și S-a întors înapoi în glorie. El S-a înălțat în glorie, dar S-a înălțat acolo cu umanitatea Sa. Apostolul Pavel subliniază cât se poate de clar că există un singur mediator, iar acesta este OMUL Isus Hristos. Una din cele mai mari drame ale oamenilor necăjiți de azi, și din toate timpurile, dramă care adesea frânge inima, este că nimeni nu îi reprezintă. Nimeni nu le poartă cauza acolo unde se poate face ceva pentru apărarea lor. Marea mângâiere pe care sărbătoarea de azi o aduce este că în locul cel mai înalt din univers, în poziția de cea mai înaltă autoritate este ”unul de-al nostru!” (știu, sună un pic a șmecherie românească!) Unul care, spune epistola către Evrei, ne înțelege toate ofurile și durerile pentru că le-a experimentat și El. Mai mult El este cel care și-a vărsat Sângele pentru noi, iar acum ne reprezintă ca avocat al nostru, dând o lovitură fatală pârâșului nostru.

Înălțarea lui Hristos în glorie este una din sursele cele mai bogate de speranță și mângăiere. Înainte de a încheia, aș mai spune doar că o astfel de zi ne determină să ridicăm capetele în sus. Nu e ușor pentru că ne-am obișnuit să privim doar în jos, obsedați de țărână și ofertele ei. Acest Isus însă, va veni așa cum S-a înălțat, dar cu o altă misiune și cu vizibilitate ceva mai mare. De fapt, totală!

Pastor Valentin Făt