Pocăinţa este valoroasă

viorel_iugaCine se putea lăuda cu o viaţă fără păcat? Cine poate spune ca Iov că nu a călcat niciuna dintre poruncile Domnului? Cine are curajul să afişeze o atitudine de nevinovat? Cu toate că nu ne dorim şi nici nu ne face cinste, realitatea este alta. Din nefericire, Iacov are dreptate când spune că toţi greşim în felurite ocazii şi moduri. Păcatul, chiar dacă trăim vremuri de îndurare, întristează mult faţa şi inima Domnului. Este adevărat, păcatul nu Îl întristează doar pe Domnul, ci şi pe noi. După ce ne îndeamnă să păcătuim, diavolul ne arată cât suntem de vinoaţi. Atunci, în durere şi disperare ne întrebăm: există oare vreo speranţă? Din fericire pentru noi în lumea aceasta atât de schimbătoare, există şi lucruri ce nu s-au schimbat. Unul dintre ele este pocăinţa. Domnul a apreciat pocăinţa în fiecare generaţie. Când cineva a greşit, dar s-a pocăit urgent şi sincer, a primit îndurare. Bunătatea Lui a făcut ca persoana respectivă să primească iertare şi binecuvântare.

La fel stau lucrurile şi astăzi. Cu toate că nu avem scuze pentru păcat, cu toate că păcatele noastre Îl întristează mult pe Domnul Isus, El apreciază pocăinţa sinceră. Cei care se întorc la Domnul cu toată inima, cei care îşi plâng păcatele, experimentează iertarea divină şi ridicarea din mizeria în care ne-a dus păcatul. 

Dragilor să ne reanalizăm viaţa. Păcatul trebuie să ne facă să plângem, dar pocăinţa ne ajută să redobândim pacea şi libertatea. Toţi greşim şi nu este scuzabil. Să nu disperăm însă. Când greşelile noastre sunt aduse sincer înaintea Domnului, când dorim din toată inima schimbarea, prin bunăvoinţa lui Dumnezeu ne vom bucura de iertare. Pocăinţa încă funcţionează! Crede, practic-o şi promoveaz-o!

Pastor Viorel Iuga