2021: ÎNTRE INCERTITUDINI UMANE ȘI CERTITUDINI DIVINE

Ne mai despart doar câteva ore de anul 2020, un an de care mulți dintre noi nu vor dori să își mai amintească prea curând de el. Anul care este pe final a fost un an ciudat, complicat în multe privințe, un an care a lăsat urme adânci în viețile noastre, în relatiile noastre, chiar în sănătatea fizică și psihică a multora. Unii și-au pierdut sănătatea, alții pe cei dragi, locul de muncă sau și-au văzut planurile de viitor alterate în mod semnificativ de pandemie. Puțini nu au fost afectați în vreun fel sau altul de schimbările masive produse de această pandemie care a dat o lume întreagă peste cap. Nu este de mirare, deci, că mulți vor să se despartă de acest an ca de un vis urât și să îl lase cât mai iute în urmă. Ceea ce însă eu nu înteleg este optimismul exagerat cu care unii așteaptă anul 2021, un optimism care, după părerea mea, nu ține cont de multele necunoscute din ecuația vieților noastre. Ai cumva impresia că unii se așteaptă ca odată ce am pășit în 1 ianuarie 2021, vom intra intr-o cu totul altă lume, ceea ce nu este chiar așa! Există încă multe incertitudini care ne vor însoți o perioadă bună și în 2021:

-nu știm când și cum se va termina pandemia, în ciuda faptului că a început vaccinarea

-nu știm ce va însemna “noua normalitate” cu care vom fi obligați să ne obișnuim

-nu știm când se va relansa serios economia națională și cea globală lovită de pandemie

-nu știm exact când copiii noștri se vor întoarce din nou în băncile școlilor 

-nu știm cînd vom putea călători ca inainte, când industria aviatică și cea a ospitalității își vor reveni

-nu știm când anume vom putea renunța la actualele restricții care afectează închinarea noastră în cadrul bisericii, cînd vom putea relua proiecte ce ni le-am dorit, șamd.

Ce știm însă- certitudinile cu care putem păși încrezători în 2021 sunt lucruri legate de Dumnezeu, de caracterul Lui și promisiunile Sale. Vă îndemn să medităm la cîteva din ele:

-Domnul nostru rămâne pe tron și în 2021! Suveranitatea Sa absolută asupra întregului univers înseamnă că El nu va scăpa de sub control nici unui aspect din viața noastră sau a bisericii Lui, sau a lumii în general Ps.93:1-2

-Domnul Isus Cristos Își va zidi biserica Sa și în 2021! (Mat.16:18) De aceasta putem fi foarte siguri pentru că nimic nu L-a impiedicat să o facă în trecut și deci, nimic nu Îl va impiedica nici pe viitor

-Duhul Sfânt va produce convingere de păcat și Îl va glorifica oe Cristos în noi/prin noi și în 2021

-Evanghelia va rămâne singura cale de salvare și în 2021 (Rom.1:16-17), iar mandatul marii însărcinări de a duce Evanghelia celor pierduți rămâne valabil. Așa că încă avem mult de lucru!

-chemarea bisericii lui Cristos de a fi sarea pământului și lumina lumii rămâne identică Mat.5.13-14

-promisiunea prezenței lui Cristos cu ai Săi este o realitate pe care putem conta  în 2021 (Mat.28:20)

-promisiunea suficienței harului în orice situație, inclusiv în  suferință este valabilă (2 Cor.12:9)

-promisiunea împlinirii nevoilor, daca facem Impărăția o prioritate e a noastră Mat.6:33

-promisiunea protecției divine de amăgirile celui rău (atât de necesară în aceste vremuri) rămâne în picioare (2 Tes.3:3).

Așadar, să ne însușim prin credință aceste certitudini și să pășim încrezători în Dumnezeu în necunoscutul lui 2021! Caracterul anului viitor este ceva dincolo de puterea și capacitățile noastre de a decide, însă experimentarea certitudinilor divine poate fi experiența fiecăruia dintre noi, cei care credem. Deci, să ne rugăm ca Domnul să crească credința noastră, împreună cu speranța și iubirea!

Pastor Marius Birgean