5 PASI CARE ASIGURA SUCCESUL BISERICII (Fapte 2:37-47)

De-a lungul vremii Biserica a incercat sa gaseasca sau sa inventeze tot felul de strategii care de care mai interesante, cu scopul edificarii, prosperitatii si inaintarii Bisericii.

Unele din aceste strategii au fost si sunt bazate pe diferite experiente ale unor biserici, altele inventii personale ale cuiva, iar unele de-a dreptul caraghioase sau bizare.

Cartea Faptele Apostolilor  trebuie sa fie modelul sau calapodul oricarei Biserici in ce priveste succesul, deoarece notificarea in aceasta directie e clara “ si Domnul adauga in fiecare zi  la numarul lor pe cei ce  erau mantuiti “(Fapte 2:47)

Constat ca succesul era zilnic, nu periodic, nu trimestrial, nici semestrial sau nici macar anual, Oare se poate ?..Oare chiar e posibil sa mai fie si azi?..Unii zic ca nu se mai poate ce a fost atunci si aceasta face parte dintr-un ciclu istoric, iar azi traim vremuri de apostazie, delasare, ratacire si necredinta.

Eu cred ca daca privim atent si urmam strict pasii enumerati in acest paragraf, chiar vom avea parte de succes in bisericile noastre. Primul pas este:

I.SLUJIREA   Fapte 2:37“Fratilor ce sa facem ?”

In toata slujirea mea de pina acum o singura data mi s-a intimplat la Racasdia, dupa ce un frate s-a botezat sa vina si sa ma intrebe : “Frate de-acum vreau sa stiu cu ce pot sluji?..Ce pot face pentru oamenii din jurul meu?..” Pe moment am ramas surprins si blocat, nu stiam ce sa-I raspund, dar nici nu stiam ce sa-i dau de lucru. El a continuat sa-mi spuna ce stie si poate sa faca.

As putea aminti doua lucruri aici :

1.slujirea prin Cuvant  v37a…  Sunt multi care se pricep tare bine sa predice, dar si multi care se inghesuie sa faca acest lucru, dar nu stiu .Aici putem lua in considerare vorba cuiva care zicea asa: “cand se urca la amvon parca nu l-ai mai lasa sa se de-a jos, dar cand se da jos parca nu l-ai mai lasa sa se urce”.

2.slujirea prin Misiune Ucenicii au fost incurajati sa mearga doi cite doi sa faca misiune.(Matei 28:19). Acest lucru am obisnuit si eu cu sotia sa il facem ca sa cunoastem consatenii din localitatile unde slujeam si slujim si asa mi-a fost dat sa cunosc sotia primarului din Berzovia, apoi pe primar cu care mai apoi ne-am imprietenit si pastram legatura pina si  azi.

II.SACRIFICIUL   Fapte 2:45 “isi vindeau ogoarele si averile”

Un asa sacrificiu, greu de imaginat, dar si greu de realizat. Si totusi au fost si sunt oameni gata de sacrificiu pentru binele si succesul Bisericii

1.material “si banii ii imparteau intre ei “

E greu din putinul tau sa faci parte si celuilalt, dar Dumnezeu zice : “cine da, sa dea cu mina larga “

2.fizic  “dupa nevoile fiecaruia “…E greu de crezut ca toti depuneau efort fizic, precum e greu de crezut ca vreunul doar astepta ca altul sa munceasca pentru el.

O Biserica care nu sacrifica nimic, nu va aduna nimic, o Biserica care nu jertfeste pentru altii, nu poate avea parte de succes.

III.SFINTENIA  Fapte 2 :40 “mantuiti-va din mijlocul acestui neam ticalos”

Acest lucru e de fapt un efort necesar al fiecarei persoane ce poate observa starea generala a generatiei in care traieste, iar daca nu se face nimic in aceasta directie exista pericolul identificarii tacite cu societatea ticaloasa.

Psalmul 93:5 spune “Sfintenia este podoaba Casei Tale Doamne pentru tot timpul cat vor tinea veacurile

Chiar asa?…Chiar si pentru vremea noastra ?..Oare e necesar?..Oare nu e mai bine sa fim mai flexibili ?.Se pare ca NU,deoarece podoaba Bisericii trebuie sa fie sfintenia.

1.interioara- ce  tine de suflet,inima, caracter,cele ce nu se prea vad, dar le vede Dumnezeu.

2.exterioara- ce tine de ce se aude, ce se vede, ce se simte..

Cind pui accent pe sfintenie, fara sa tii cont de latura interioara si exterioara. e ca si cum ai anulat din start conduita morala, chiar si rationala, care spune:” asta e bine, asta nu e bine/”

IV.STRATEGIE  Fapte 2:42 “ei staruiau in …”

Niciodata Biserica n-a pierdut din vedere aceasta strategie si se pare ca inca e valabila, ,necesara si chiar indicata

1.pe termen lung- insemnind ca investim banii nu doar pentru moment,ci ne si gandim la avantajele viitorului.

Planificarea la inceput de an, pe un intreg an, e cea mai sigura, cea mai benefica si cea mai folosita de multi pastori.

2.pe termen scurt

Am mai obisnuit sa facem intilniri scurte, numite fulger, pe care sa le pregatim in graba cu anunturi, afise, discutii pe strada, deoarece vroiam sa ne asiguram ca nu vor uita asa repede evenimentul si nu se vor pregati alte capcane de a nu veni la Biserica.

Unele functioneaza, altele nu, depinde insa de zona, cultura, pregatirile aferente, cat si de timpul, ora si locul intilnirii.

V.SUSTINEREA  Fapte 2:45 b “si banii ii imparteau intre ei dupa nevoile fiecaruia”

1.financiara

Interesant ca aveau bani de impartit, dar ATENTIE dupa nevoi…Pentru unii nevoia de sustinere a acestei cauza nu exista, sau nu au bani sau chiar daca sunt, sunt pentru alte proiecte, nicidecum cel al progresului Bisericii.

De cind am preluat Biserica din Jimbolia, Domnul a pus pe inima unui tanar, pe nume  Doly, care sustine in fiecare duminica musafirii Casei Domnului, un lucru benefic pentru toata Biserica, cat si pentru cauza Evangheliei. Domnul sa ii rasplateasca.

2.morala – ei laudau pe Dumnezeu cu bucurie si curatie de inima v 46-47

Intr-o biserica observi maturitatea crestinilor dupa felul cum se sustin unii pe altii, dupa felul cum se sprijina unii pe altii .

As putea spune ca o Biserica care sprijina pe altii se sprijineste pe resursele lui Dumnezeu, care e bogat in toate.

3.spirituala  “la numarul lor…. pe cei ce erau mantuiti..”

O Biserica spirituala se cunoaste dupa numarul celor ce sunt intr-o contiuna maturizare. Mantuirea este evidenta din faptele, vorbirea si trairea noastra.

Acest tip de Biserica,  caracterizata de success, cu crestere numerica, dar mai ales calitativa, imi doresc sa fie Biserica ce o slujesc

Cu stima pastor Mihai Fisteag-Jimbolia