Adevărata CORUPȚIE care ucide

IOSUB FLORINZilele acestea vuiește presa și societatea civilă datorită intenției guvernului de a introduce două ordonanțe de urgență, una cu privire la grațiere și cealaltă cu privire la amnistie, ambele vizând și anumite aspecte care țin de corupție. Emisiunile televizate, emisiunile radio, protestele din diferite orașe, întreaga reacție a societății se concretizează într-un mesaj comun: ”ne-am săturat de corupție!”… întrebarea este : ”oare, chiar ne-am săturat de corupție? sau doar ne-am săturat de corupția la nivel mare?”

Biblia tratează problema corupției, atât în viața privată, cât și cea publică, și răspunul tranșant și clar este că problema corupției își are originea în inima coruptă de păcat a omului. Moise, în Geneza, vorbește despre umanitate în termeni foarte duri și spune că ”toate întocmirile gândurilor din inima lor erau îndreptate în fiecare zi numai spre rău”. Mult mai târziu Ieremia spunea că ”inima omului este nespus de rea și deznădăjduit de înșelătoare”. În mesajul său despre corupția fariseilor și cărturarilor Domnul Isus spunea: ”dar ce iese din gură, vine din inimă, și aceea spurcă pe om. Căci din inimă ies gândurile rele, uciderile, preacurviile, curviile, furtișagurie, mărturiile mincinoase, hulele.” Așadar, corupția este o problemă a inimii, iar pentru a o rezolva este nevoie de o schimbare interioară, nu doar una de fațadă, altfel ameliorăm doar simptomele fără să tratăm cauza. Realitatea tristă este că întreaga umanitate este coruptă și decăzută în absența unei intevenții dumnezeiești care să transforme inima, să o curățească și apoi să o păstreze neprihănită. Mai trist este că nota de plată a unei asemenea corupții nu are de-a face doar cu codurile civile sau penale, ci cu judecata lui Dumnezeu care declară în Scripturi că ”plata păcatului este moartea”.

Soluția pentru corupția sistemică în care zace umanitatea este schimbarea inimii, iar acest lucru nu este posibil decât prin intervenția directă a lui Dumnezeu. În modul cel mai pragmatic Dumnezeu și-a descoperit harul și dragostea pentru noi în Hristos, în jertfa Lui de la Golgota. Prin mărturisirea păcatelor, prin părerea de rău și lepădarea de tot ce-i vechi, prin transformare inimii de către Duhul Sfânt al lui Dumnezeu, prin credința că El poate schimba și este suficient pentru înnoirea  noastră, viața noastră poate căpăta un alt sens și o nouă direcție. Numai în felul acesta anihilarea corupției de la nivelul inimii va genera adoptarea și practicarea unor noi valori, o mentalitate nouă, un comportament nou, fapte noi, relații noi, o viziune diferită asupra vieții, o societate nouă, un nou mod de a face politică și administrație. Altfel, eradicarea corupției rămâne un ideal frumos, la fel ca și raspunsul consacrat folosit la câștigarea diveselor competiții când competitorii sunt întrebați despre ce iși doresc cel mai mult: ”să fie pace în lume!”

Dumnezeu chiar poate și vrea să schimbe idealul în realitate, dar pentru aceasta este nevoie de creștini cu adevărat născuți din nou, responsabili de viața și mărturia lor și care să fie gata de orice sacrificiu pentru a promova tratarea cauzei sistemice a societății, nu doar a simptomelor de boală.

Vrem să-i schimbăm pe alții, să-i punem la punct, să-i corectăm, dar primul pas este să ne uităm în curtea noastră, să ne cercetăm inima, și abia apoi să vedem ce putem face în privința altora…nu putem vedea paiul din ochiul altuia dacă noi înșine avem ditamai bârna în ochi… Dacă chiar ne-am săturat de corupție, o rugăciune utilă ar fi cea a Monseniorului Ghica: ”Doamne Isuse, te rog ia inima mea cea păcătoasa și rea și nu mi-o mai da niciodată înapoi. În schimb, dă-mi inima Ta cea bună și credincioasă și nu mi-o mai lua niciodată înapoi”.

În felul acesta lupta anticorupție chiar va avea șansă reală!

Pastor, Florin Iosub