AI CUI UCENICI SUNTEM?

IMG_1669In timp ce citeam si meditam la felul in care sunt tratati crestinii in unele parti ale lumii, m-a cuprins un sentiment ciudat chiar si fata de conationalii mei, care lupta pe fata impotriva crestinilor nascuti din nou care au curajul sa mearga din casa in casa, pentru a raspandi Vestea Buna. Dintr-o data, mi-a venit in minte pasajul din Luca 9:51-56:

51 Când s-a apropiat vremea în care avea să fie luat la cer, Şi-a îndreptat hotărât faţa să meargă la Ierusalim. 52 A trimis înaintea Lui nişte mesageri, care s-au dus şi au intrat într-un sat al samaritenilor[a], ca să facă pregătirile pentru El. 53 Dar aceştia nu L-au primit, pentru că faţa Sa se îndrepta spre Ierusalim. 54 Când au văzut acest lucru, Iacov şi Ioan, ucenicii Lui, au zis:
–Doamne, vrei să spunem să se coboare foc din cer şi să-i mistuie, (cum a făcut Ilie)[b]?
55 Însă Isus S-a întors, i-a mustrat şi a zis:
– Nu ştiţi de ce duh sunteţi însufleţiţi! 56 Căci Fiul Omului nu a venit să piardă sufletele oamenilor, ci să le mântuiască!)[c]

Ucenicii au fost furiosi ca nu au fost primiti de samariteni desi Isus le spusese ca vor merge la Ierusalim. Reactia lor a fost atat de dura incat au amenintat ca le vor da foc oamenilor care nu i-au primit. Ce disproportionalitate!

O furie imensa a pus stapanire pe ei. Ar fi putut sa aiba o reactie de dezamagire sau de suparare dar nu. Reactia lor a fost una de furie si de dorinta de distrugere a acelor oameni. Nu a fost o simpla furie omeneasca ci una care invoca interventia unei puteri supranaturale. Focul din cer are un nume in Orientul Apropiat: Baal, zeul tunetului si al fulgerului, al focului venit din cer. Pe langa sentimentul de furie, pe care nu ar fi fost voie sa-l aiba, erau gata sa-l invoce pe Baal, un spirit malefic, doar pentru ca s-au simtit respinsi si vroiau ca cineva sa-i razbune.

La fel ca ucenicii, nici care dintre noi nu suntem imuni la sentimente precum teama, furia, rautatea, dorinta de razbunare cu toate ca acestea nu ar avea voie sa fie prezente in viata noastra.Tocmai de aceea, trebuie sa veghem la sufletele noastre, pentru ca acea spirala care ar putea duce la Baal, la furia manifestata din cer, sa fie intrerupta cat mai repede cu putinta.

Ca si crestin, nu pot astepta ca razbunarea sa-mi vina de la un inamic al lui Cristos. Fiul omului nu a venit sa distruga ci sa mantuiasca. Isus este gata sa-i ierte pe toti cei care au sentimente nepotrivite. Sentimente care nu caracterizeaza deloc un crestin ci doar arata ca acel crestin nu este cu nimic mai presus decat un terorist.

Astazi mai mult decat oricand, trebuie sa ne decidem ai cui ucenici suntem.

Pastor Pierre Clement
Director Every Home for Christ Europa