ALIANȚA MONDIALĂ BAPTISTĂ ARE O NOUĂ CONDUCERE

a87e6108-01e0-495f-8049-bd082b59fa75gwedla Paul Msiza din Africa de Sud este noul presedinte al Aliantei mondiale baptiste si cel de-al doilea de origine africana, de la infiintarea acestei organizatii a baptistilor de pretutindeni. Numirea sa a avut loc in cadrul unei ceremonii, pe 25 iulie, in cadrul Congresului de la Durban, Africa de Sud.

Msiza ii succede americanului John Upton, si este primul african care detine aceasta pozitie de la William Tolbert din Liberia (1965-1970). Ulterior, in 1971 Tolbert a fost ales presedinte al liberalilor pana la inlaturarea si asasinarea sa in urma unei lovituri de stat in 1980. Msiza a fost vicepresedinte al Aliantei din 2000 si a facut parte din diferite comitete si comisii.

Intre 2006-2011 a fost presedinte al unei organizatii regionale in Africa apartinand Aliantei Mondiale Baptiste (una din cele sase existente) precum si secretar general al Conventiei Baptiste din Africa de Sud intre 2001 si 2010. Nu in ultimul rand, a condus comisia de organizare a congresului din acest an de la Durban.

Mesajul lui Msiza a fost in concordanta cu tema congresului din acest an, “Isus Cristos – usa de intrare in Imparatie”. El a afirmat ca rolul Bisericii trebuie sa fie acela de a tine usa larg deschisa pentru toti cei care doresc sa vina la Cristos si nu acela de a sta doar in usa si a hotari cine poate intra si cine nu, punand niste lacate pe care doar ei le pot deschide. Isus Cristos, usa de acces in imparatie, ne invita pe toti sa intram!

Msiza a subliniat ca pentru biserica, usa este Cristos. El este singura usa, singura cale de acces in Imparatie iar aceasta este deschisa pentru toata omenirea, fiind o demonstratie a faptului ca locul nostru este impreuna.

Msiza a studiat la Colegiul din Hebron iar din 1988 pana in 1995, a activat ca pastor si profesor. In 1995 a devenit director fondator al Colegiului Conventiei Baptiste de unde a plecat pentru a deveni secretar general al Aliantei Mondiale Baptiste.

Este licentiat al Universitatii Witwatersrand, al Universitatii din Africa de Sud, al Seminarului Teologic Baptist din Africa de Sud si al Institutului Biblic Baptist. Din 2011 pana in prezent, a fost pastor al Bisericii Baptiste Peniel-Salem din Pretoria.

Este casatorit cu Sanna Mapula din 1986 si impreuna au 3 fii.

Alaturi de Msiza, au mai fost numiti 12 vicepresedinti. Acestia sunt: Michael Okwakol din Uganda; Ernest Adu-Gyamfi din Ghana; Tapan Chowdhury din Bangladesh; Miyon Chung din Australia; Anslem Warrick din Trinidad Tobago; Jules Casseus din Haiti; Dimitrina Oprenova din Bulgaria; Jan Saethre din Norvegia; Naomi Tyler-Lloyd si Jerry Carlisle din SUA; Jorge Quinteros din Chile si Luiz Roberto Silvado din Brazilia.

Jan Saethre din Norvegia va sluji si ca prim vicepresedinte.

Mandatul noilor lideri este pe o perioada de 5 ani, pana la urmatorul congres care care va avea loc in Rio de Janeiro, Brazilia, im 2020.

a87e6108-01e0-495f-8049-bd082b59fa75