AM O CARTE CE-O IUBESC

Este cea mai răspândită carte din lume, fiind tradusă acum în circa 1800 de limbi. O carte care însumează 66 de cărți canonice, scrieri divine prin mâini omenești. Oameni simpli, dar și mari cărturari, deținuți ai puterilor vremii, dar și înalți dregători, pescari și culegători de smochine, 40 la număr, au scris fără greș la inspirația Autorului divin. Cuprinde o perioadă de 1500 de ani până ce a fost scrisă, iar limba ebraică, aramaică și greacă au slujit drept suport uman pentru ce a intenționat Dumnezeu să ne spună. A rezistat în timp, fără a putea să fie distrusă din cultura și spiritualitatea neamului omenesc. Iubită și urâtă poate în egală măsură, rămâne ca un reper de revelație, moralitate și etică dumnezeiască fără să poată fi nici măcar o altă carte asemenea ei. E Cartea Cărților, e Biblia, e Cuvântul lui Dumnezeu!

În ea citim despre creația din nimic, despre istoria unui popor format dintr-un om, un om cunoscut și recunoscut de toată populația pământului, citim în ea despre condamnarea noastră la moarte prin păcatul primei familii de pe pământ, Adam și Eva, citim rugăciuni, citim cântări de laudă, citim despre înfrângeri, despre mari biruințe, citim despre singurul Dumnezeu adevărat și despre omul slab și nevrednic, și efemer, și mult binecuvântat. Viața Domnului Isus Hristos își găsește locul central în Evanghelie, iar Biserica, stâlpul și temelia adevărului, încântă cititorul cu toată istoria ei. Curiozitățile sfârșitului de veac ne sunt satisfăcute doar în măsura în care atât a considerat Dumnezeu să știm, totuși suficient de mult ca să realizăm că e vremea sfârșitului.

Cartea aceasta, Biblia, trebuie citită, dar nu citită ca pe o carte oarecare. Nu o citim doar spre a dobândi cultură, ci o citim pentru că ea ne face clar planul lui Dumnezeu pentru om și omenire. Cu ea ne hrănim și ne adăpăm sufletul, ea dă creștere, fortifică, luminează, avertizează, conduce la înțelegerea nevoii de mântuire și tot ea ne face desăvârșiți.

Suntem datori să trăim Biblia. Preceptele ei se impun a fi împlinite. Domnul Isus spunea: „Dacă știți aceste lucruri, ferice de voi, dacă le faceți.” (Ioan 13:17). Ea va servi ca unealtă a evaluării în marea zi a judecății. Câștigul aplicării Bibliei în viața personală este garantat.

Adevărurile ei le împărtășim cu alții. Din dragoste pentru ele, dar și pentru oamenii din jurul nostru. Le spunem despre lume și viață, le vorbim despre pământ și despre cer, despre ce este, dar și despre ce va veni. Nu putem omite dragostea lui Dumnezeu care îi cheamă pe oameni la pocăință. Ne creștem reciproc în credință și prin ea Îi dăm voie Duhului Sfânt să ne sfințească tot mai mult. Nu abdicăm de la minunatul scop de a fi centrați în Cuvânt.

Da, iubim Biblia pentru că învățătura ei ne face atâta bine. Citiți Biblia, memorați Biblia, trăiți Biblia, propovăduiți Biblia și veți fi câștigați. Cu Biblia în minte și în inimă suntem inundați de binecuvântări!

Pastor Ioan Cocîrțeu