Americanii legalizează căsătoria gay, deşi o consideră imorală (sondaj Barna)

Un sondaj Barna Group realizat după decizia Curții Supreme de Justiție a SUA de acceptare a căsătoriei între persoanele de același sex evidențiază segmentele de populație care susțin drepturileLGBTQ (lesbiene, homosexuali, bisexuali, transgender, confuzi). Concluziile studiului indică schimbări surprinzătoare în societatea americană. Prin comparație cu indicatorii unei alte cercetări realizate cu 10 ani în urmă, decizia Curții Supreme nu a făcut decât să confirme existența unei schimbări radicale de percepție la nivelul opiniei publice americane.

În general, datele Barna culese pe baza sondării a 1005 persoane indică faptul că 53% din adulții americani favorizează schimbarea legilor în așa fel încât să fie permise mai multe libertăți pentru comunitatea LGBTQ. Cu 10 ani în urmă doar 42% dintre adulți au avut o astfel de atitudine. Dacă în 2003, doar 24% dintre protestanți erau în favoarea unei asemenea legi, conform sondajului Barna din 2013, 32% dintre protestanți au manifestat o atitudine de acceptare. În privința catolicilor practicanți, procentul a crescut de la 35% la 57%.

Schimbarea perspectivei asupra comunității LGBTQ are implicații nu doar asupra acestei comunități, ci și asupra modului în care este definită căsătoria. În 2003, majoritatea americanilor (52%) considerau căsătoria ca reprezentând uniunea dintre un bărbat și o femeie. Cu toate acestea, în 2013, opinia majoritară susține redefinirea căsătoriei. Doar 48% dintre americani mai consideră viabilă definiția tradițională.

În ciuda acceptării sociale semnificative de care comunitatea LGBTQ a beneficiat în ultimii ani, studiul Barna relevă decalajul dintre ceea ce americanii sunt dispuși să permită în mod legal și ceea ce ei cred că este acceptabil moral. În general, 37% dintre americani consideră că relațiile homosexuale sunt adecvate din punct de vedere moral. Cu toate acestea, în ciuda numeroaselor modificări legislative în beneficiul comunității LGBTQ, aproape șase din 10 de americani nu percep relațiile homosexuale ca fiind morale, chiar dacă le acceptă. Pe baza acestor date se poate concluziona că în timp ce comunitatea LGBTQ a câștigat susținerea majorității americanilor, totuși, din punct de vedere etic, doar o minoritate de americani este dispusă să tolereze astfel de relații.

De asemenea, o poziție distinctă aparține grupărilor evanghelice. Barna Group definește un anumit segment social ca fiind creștin evanghelic pe baza unor criterii teologice, precum credința în autoritatea Bibliei, respingerea conceptului de mântuire pe baza faptelor bune, credința mântuitoare în Iisus Hristos. Pe baza acestor indicatori de măsurare, evanghelicii reprezintă aproximativ 8% din publicul american. Barna Group atestă că în privința segmentului evanghelic, atitudinile lor cu privire la problemele de LGBTQ nu s-au schimbat prea mult din 2003. De fapt, ei reprezintă grupul cel mai rezistent în fața ofensivei LGBTQ. Conform sondajului, evanghelicii manifestă o mică probabilitate de a deveni favorabili stilului de viață LGBTQ (în scădere de la 12% în 2003 la 5%). În plus, ei continuă să susțină formula tradițională a căsătoriei dintre un bărbat și o femeie (în creștere de la 90% la 93%).

O diferență izbitoare a apărut în acest studiu în ceea ce privește vârsta celor care susțin căsătoria între persoane de același sex. Creștinii practicanți tineri acordă o susținere semnificativă statistic mișcării LGBTQ în comparație cu generația părinților lor. Aproape jumătate dintre practicanții protestanți sub 40 de ani sprijină schimbarea legilor în favoarea comunității LGBTQ, în timp ce doar o treime dintre părinți și bunici acționează similar.

David Kinnaman, președintele Barna Group, care a coordonat studiu de cercetare, consideră că „în mod clar, acceptarea socială și juridică a comunității LGBTQ a trecut de punctul critic în SUA. În același timp, milioane de americani continuă să aibă puncte de vedere foarte divergente, de multe ori extrem de controversate pe tema drepturilor LGBTQ și a moralității”.

Făcând aprecieri cu privire la schimbările din cadrul unor denominațiuni creștine, Kinnaman a afirmat despre catolici că „i-au depășit cu mult pe protestanți din punct de vedere al îmbrățișării punctelor de vedere LGBTQ, însă mulți protestanți și-au schimbat opinia în ultimii ani… Oricum, datele arată că evanghelicii rămân contraculturali împotriva opiniei publice majoritare”. În opinia lui Kinnaman, este posibil ca datele să se schimbe și aici în următorii 10 ani, în condițiile în care exprimarea convingerii că relațiile homosexuale sunt imorale va fi catalogată de mulți ca fiind discriminatorie și bigotă.

O altă previziune a fost făcută în ceea ce privește atitudinea tinerilor. „Cercetările noastre pe creștinii tineri arată că mulți părăsesc biserica din cauza întrebărilor cu privire la aceste probleme complexe. Și dacă nu li se oferă o viziune solidă și convingătoare pentru ce au nevoie să mențină puncte de vedere tradiționale, ne așteptăm chiar mai multă tensiune între tineri și Biserică în anii care vor veni”, a concluzionat președintele Barna Group.

sursa: semneletimpului.ro via crestintotal.ro