Apel pentru Ucraina

Pavel UnguAnti-government protest in Kiev, 24/11/13ryan, membru al Parlamentului ucrainian 2008-2012

Azi, mai mult ca oricand Ucraina are nevoie de rugaciune. In lumina evenimentelor recente, realizam ca doar Dumnezeul cel Atotputernic poate reconcilia partile aflate in conflict si poate opri vilentele si varsarea de sange in tara.

Rezultatul ignorarii cererilor a sute de mii de oameni adunati in capitala Kiev de mai bine de doua luni de zile, a fost faptul ca oamenii furiosi si-au luat soarta in propriile maini. In ultimile patru nopti in Kiev au avut loc confruntari violente intre demonstranti si unitatile militare speciale ale Ministerului Afacerilor Interne.

Pe19 ianuari, dupa o adunare populara masiva in Piata Independentei din Kiev, un grup de protestatari a incercat sa rupa cordonul fortelor de politie pentru a intra in Parlamentul Ucrainian pentru a solicita anularea unui set de legi adoptate pe 16 ianuarie care restrang in mod sever drepturile constitutionale si libertatile cetatenesti. Aceasta confruntare a degenerat intr-un conflict care a fost scanteia ce a aprins mania protestatarilor. Drept raspuns, fortele de ordine au foslosit gaz lacrimogen, tunuri de apa si alte arme traumatizante impotriva protestatarilor. Protestatarii s-au “inarmat” cu catapulte si au inceput sa arunce cu pietre, caramizi si bombe incendiare in politie. Un fum negru si dens rezultat din incendierea anvelopelor de masina s-a ridicat deasupra orasului.

Numarul ranitilor in ambele tabere depaseste 500 de persoane. Zeci de persoane sunt spitalizate – unele cu rani grave (la ochi si pe corp), altii cu contuzii, oase rupte sau locituri la cap. Urmare a leziunilor, cinci protestatari au fost declarati morti. Au fost are aproape in totalitate autobuzele si camioanele folosite de politie pentru a bloca strazile din jurul guvernului. Afacerile sunt oprite, iar oamenii din Kiev sunt sfatuiti sa stea in case.

Evenimentele din Ucraina au devenit subiectul zilei in majoritatea tarilor democratice. Statele Unite si Uniune Europeana iau in calcul sanctiuni impotriva guvernului ucrainian care a intervenit cu violenta impotriva manifestantilor pasnici si a adoptat un set de legi foarte dure.

Protestele au inceput in momentul in care autoritatile ucrainiene au decis sa suspende procesul de integrare in Uniunea Europeana de dragul unei legaturi mai stranse cu Rusia. Picatura care a umplut paharul a fost setul de legi ilegitime adoptate de majoritatea parlamentara care, conform parerilor expertilor, limiteaza drepturile constitutionale ale cetatenilor in ceea ce priveste protestele pasnice si permit pedepsirea drastica pentru astfel de activitati. Statele Unite si Uniunea Europeana si-au exprimat ingrijorarea profunda cu privire la adoptarea legilor si cu privire la actiunile autoritatilor ucrainiene si la faptul ca ele reprezinta o indepartare de principiile democratiei.

In timp ce evenimentele revolutionare continua si sunt urmate de flacari, explozii, morti si disparitii subite ale demonstrantilor, va cerem incaodata sa va alaturati in post si rugaciune pentru o solutie pasnica la situatia din Ucraina.

sursa: http://revistacrestinulazi.ro/