Ar putea zice biserica “DA” prostituției? UPDATE: Ce spune Biblia despre prostitutie?

remus runcanUPDATE: Ce spune Biblia despre prostitutie? – click aici.

Sunt absolut contrariat de faptul că la fiecare 3-4 ani se aruncă pe piața politică din nou același subiect privind legalizarea prostituției. În anul 2002 a fost o mare dezbatere publică privind acest subiect susținut de unii, din fericire nu de foarte mulți, care sunt parte a formațiunilor politice de toate culorile și chiar nuanțele politice.

Observația mea este că,

de obicei, aceste încercări sunt făcute la mijlocul ciclului electoral, din cauză că nimeni nu vrea să se pună rău cu biserica. Am anticipat încă din 2002 că acest subiect, deși retras, va fi pus din nou pe tapet și așa s-a întâmplat în momentul în care domnul Prigoană și alții au încercat să scrie un proiect de lege privind legalizarea prostituției. Personal, mi se pare că se încearcă vigilența bisericii, și de aceea cred că nu este bine ca biserica să intre în vacanță, nici măcar atunci când Parlamentul o face.

Destul de multă confuzie la majoritatea aleșilor noștri, dacă este să dăm crezare Sorinei Ionașc, de la  Gândul,http://www.gandul.info/politica/legalizarea-prostitutiei-ar-fi-bine-dar-doamne-fereste-cat-de-pregatiti-sunt-parlamentarii-sa-scoata-domnisoarele-din-ilegalitate-10726392, să nu mai vorbesc despre comentariile făcute de cei care citesc aceste materiale, care sunt controversate, dar și slab argumentate.

Ca și creștini trebuie să fim vigilenți (în termeni biblici :”să veghem”) pentru că atunci când oamenii de bine tac, răul se înmulțește exponențial.

Voi reveni, dacă Dumnezeu ajută, cu o perspectivă biblică asupra problemei prostituției, dar și cu câteva argumente împotriva legalizării prostituției.

Revin la întrebarea din titlul articolului: ar putea zice biserica DA prostituției? Într-un singur mod: dacă nu ar fi vigilentă și ar tăcea când societatea (formată în majoritate covârșitoare din creștini) ar legaliza un păcat! Atunci, păcatul ar deveni național, legal, iar pedepsa ar veni peste întreg poporul, la fel ca și în cazul legalizării avortului (în 20 de ani populația României a scăzut cu aproximativ 20%). Ce se va întâmpla în următorii 80 de ani? Sper să nu rămână doar doi români! Aproape sigur că dacă acest lucru s-ar întâmpla, aceștia doi nu vom fi noi, adică eu și tu, iubite cititor!

CAUZELE PROSTITUŢIEI

Analizând emisiunile televizate sau radiodifonice cât şi din presă legate de fenomenul prostituţiei au desprins câteva cauze ale prostituţiei din România:

  • şomajul – în condiţiile procesului de restructurare a unor intreprinderi sau şantiere sau în cazul încetării activităţii acestora numeroase tinere nu mai pot găsi de lucru în altă parte, alegând calea prostituţiei ca fiind unicul mijloc de subzistenţă
  • nivelul scăzut al salariilor şi condiţiile grele de muncă – multe prostituate tinere au părinţi bătrâni în întreţinere şi ele însele au o situaţie familială grea, fiind abandonate de soţi, divorţate, cu copii mici de crescut.
  • climatul educaţional deficitar – în familiile de unde provin ambii părinti sau numai unul din ei consumă excesiv alcool, conflictele şi bătăile sunt permanente, lipsa afecţiunii parentale este o constantă.
  • proxeneţii – la îndemnul acestora se face recrutarea în prostituţie. Acest factor stimulează şi precipită procesul angajării în prostituţie.
  • eşecul familial personal (multe prostituate sunt divorţate)
  • angajarea în viaţa sexuală la vârste foarte fragede (15 ani sau chiar mai devreme)
  • agresare sexuală precedentă (violate în copilărie sau adolescenţă)
  • atracţia exercitată de o meserie “interesantă”, lipsită de rutină şi dificultăţile ocupaţiei cotidiene, şi care promite o serie de avantaje: venituri mari, posibilităţi de distracţie sporite, întâlnirea unor oameni interesanţi etc.

Privind la aceste cauze, mulţi analişti consideră că: “eradicarea sau ameliorarea prostituţei în România pare o utopie. Pentru a ţine fenomenul sub control, acesta trebuie legalizat”. Personal consider că legalizarea prostituţiei nu ar duce în nici un caz la rezolvarea situaţiei ci mai degrabă aş propune formarea unor consilieri spirituali care să discute şi să fie disponibili copiilor din ciclul gimnazial şi apoi liceal şi care împreună cu voluntari şi reprezentanţi ai bisericii să educe tânăra generaţie, rezolvând problemele personale ale tinerilor şi preîntâmpinând alunecarea lor înspre prostituţie.

CE SPUNE BIBLIA DESPRE PROSTITUTIE?

Biblia vorbeşte de foarte multe ori despre curvie ceea ce într-o oarecare măsură este suprinzător pentru o carte sacră. Am identificat 175 de versete din Vechiul şi Noul Testament care folosesc 29 de cuvinte diferite dar care au aceeaşi rădăcină a verbului “a curvi”. Nu fiecare dintre aceste texte vorbeşte explicit despre prostituţie ci despre relaţii amoroase în afara căsătoriei şi de multe ori despre închinare la idoli, pe care Dumnezeu o considera o curvie spiritulă (o metaforă folosită foarte des, mai ales in Ezechiel dar nu numai).

Trebuie remarcat că încă din prima carte a bibliei, Genesa se percepea o taxă pentru prostituţie, un ied, un miel, un inel.[1] Apoi în cartea Ezechiel se vorbeşte despre o plată care se plăteşte tuturor curvelor, era o condiţie sine qua non[2]. Plata nu era modică ci probabil foarte mare, Solomon vorbind despre posibilitatea cheltuirii întegii averi cu prostituatele. Banii obţinuţi din prostituţie erau consideraţi necuraţi de aceea se interzicea introducerea lor în Casa Domnului, pentru plata taxelor sau pentru daruri de bunăvoie (Deuteronom 23:18).

Porunca lui Dumenzeu însă era ca în Israel să nu existe nici o prostituată şi nici un homosexual (Deuteronom 23:17). Această interdicţie era foarte serioasă deoarece nu afecta numai persoana ci chiar şi ţara, care devenea spurcată (Levitic 19:29, Ieremia 3:1). Seriozitatea faptei poate fi văzută şi în seriozitatea pedesei, dacă se prostitua o fată din Israel ea era omorâtă cu pietre (Levitic 21:9), iar dacă săvârşea acelaşi păcat o fată de preot ea trebuia arsă în foc (Deuteronom 22:21).

În Noul Testament Domnul Isus oferă salvare, iertare şi acceptare acelor prostituate, care se căiesc şi renunţă la “meseria lor” (Matei 21:31-32) “Şi Isus le-a zis: Adevărat vă spun că vameşii şi curvele merg înaintea voastră în Împărăţia lui Dumnezeu. Fiindcă Ioan a venit la voi umblând în calea neprihănirii şi nu l-aţi crezut. Dar vameşii şi curvele l-au crezut.” Dumnezeu include pe prostituata Rahav printre cei mântuiţi. Evrei 11:31 “Prin credinţă – pentru că ea a crezut în Dumnezeu şi în puterea Lui – Rahav, prostituata, nu a murit cu toţi ceilalţi din cetatea ei, când ei au refuzat să asculte de Dumnezeu.”


[1] Genesa 38:21

[2] Ezechiel 16:31, 33, 41 chiar Israelul, căci despre el este vorba este mustrat deaorece în ciuda acestui lucru de la sine înţeles a curvit de bunăvoie fără măcar să primescă un preţ.

Remus RUNCAN