Aşteptări de la omul lui Dumnezeu 1 (2 Împăraţi 5:11)

Ilie Bledea 4 siteCe aşteaptă oamenii de la Biserică? De la slujitori? De la păstori? De la oamenii lui Dumnezeu? Sunt aşteptările reale? Sunt aşteptările în cunoştinţă de cauză? Adică, în cazul bisericii, ceea ce aşteaptă oamenii de la biserică (păstori, slujitori) este în conformitate cu ceea ce cere Cuvântul lui Dumnezeu, Scriptura (Constituţia Bisericii), sau aşteptările vin din interesele lor, poftele lor, părerile lor? Aici intervine criza în biserici, când oamenii au aşteptări după urechea lor, nu după Cartea Domnului.

În sensul acesta, aş vrea să vă aduc aminte de exempul lui Naaman, generalul Sirian, om cu poziţie importantă, cu posesiuni importante, cu prieteni importanţi, însă care avea o problemă majoră, era lepros. Providenţial soluţia pentru problema lui vine din casa lui, o feţiţă evreică roabă în casa lui îi spune că dacă ar merge în Israel la omul lui Dumnezeu (Elisei) ar fi tămăduit. Naaman, pleacă repede în Israel cu scrisoare de recomandare de la Împăratul Siriei, merge mai întâi la Împăratul lui Israel, care aflând scopul vizitei lui Naaman se sperie că este o provocare la luptă, însă intervine un slujitor trimis de Elisei, care îi spune să îl trimită pe Naaman la el. Naaman pleacă spre casa lui Elisei împreună cu toată delegaţia siriană care îl însoţea. Naaman vine la Elisei, la omul lui Dumnezeu cu nişte aşteptări care nu îi sunt deloc împlinite. Ce aştepta Naaman de la Elisei? 2Împăraţi 5:11, ne descoperă așteptările lui:

Să acorde o mare importanţă persoanei lui

Aştepta ca Elisei să vină să se înfăţişeze înaintea lui, probabil să îi facă o plecăciune, să îi spună cât de onorat se simte să stea în prezenţa unei personalităţi atât de marcante a istoriei Siriei. Naaman avea aşteptarea aceasta să i se acorde o mare importanţă, pentru că îşi acorda el însuşi o prea mare importanţă. Se credea prea important şi aştepta ca toţi, inclusiv omul lui Dumnezeu, să îi acorde mare importanţă.

Acum, nu că nu suntem importanţi fiecare, însă este periculos atunci când ne acordăm o prea mare importanţă, şi atunci când acordându-ne o prea mare importanţă aşteptăm de la cineva să ne trateze într-un anume fel. Elisei i-a acordat importanţă lui Naaman, însă în felul în care Dumnezeu l-a călăuzit, nu cum a aşteptat Naaman.

Să arate un mare interes pentru problema lui

Naaman, aştepta ca Elisei să vină să se uita la rănile lui de lepră, să pună mâna peste răni şi să le vindece. În felul acesta ar fi îneţeles Naaman că lui Elisei îi pasă de problema lui. Din nou, Naaman avea problema leprei, care nu era una mică, dar avea o problemă şi mai mare, orgoliul, mândria lui era la culme. El care acum trebuia să cerşească milă, avea pretenţii, el care urma să fie izolat şi să moară singur, avea pretenţii ca cineva să vină la el şi să procedeze cum aştepta el. Ce face mândria din om!

Să intermedieze pentru el la Dumnezeu, în timp ce el să nu facă nimic

Naaman, aştepta ca Elisei să cheme Numele Domnul (adică să se roage, să facă o slujbă pentru el) în timp ce el doar să asiste la o minune. Aştepta ca Elisei să facă o minune pentru el, aşa cum aştepta el.

Aceste aşteptări ale lui Naaman, sunt ceea ce e am numit „Sindromul Naaman”, un sindrom prezent în adunările noastre. Sunt şi printre noi unii, care îşi acordă atâta importanţă, vor un aşa interes, încât totul ar vrea să se învârtă în jurul lor.

Ei au reţeta pentru felul în care ar trebui să lucreze Domnul în viaţa lor, ei ştiu ce trebuie făcut în Biserică şi vin şi îţi dau lecţii, îţi spun cum trebuie procedat cu unii, cu alţii.

Din păcate încă, foarte mulţi din bisericile evanghelice, vor oameni ai lui Dumnezeu cărora să le spună ce să facă, nu care să le spună lor ce să facă; adică, vor oameni ai lui Dumnezeu care să îi asculte, nu de care să asculte ei. Şi, încă foarte mulţi au aşteptări de tipul Naaman, aşteptări de la toţi, unii pentru că au bani, alţii pentru că au poziţie, alţii pentru că se cred cineva, au doar aşteptări şi pretenţii şi nimic de jertfit cu adevărat pentru Domnul.

Ce aştepţi tu de la Biserică? Ce aştepţi de la oamenii lui Dumnezeu, de la păstori, de la slujitori? Nu cumva ești infestat cu „sindromul Naaman”?

Cercetează-te pe tine însuți și așteaptă de la Domnul și de la frați în conformitate cu caracterul și Cuvântul Domnului!

Pastor Ilie Bledea