Atenție, domnule BECALI!

remus runcanEra anul 2005 și după aproape șapte ani de așteptări, de demersuri făcute la primărie, de rugăciuni, de promisiuni, după un proces de câțiva ani, care încercase credința credincioșilor de la Biserica Maranata, în sfârșit minunea se întâmplase: Primăria Timișoarei ne concesionase un teren de 2500 mp în Zona Soarelui, primind din partea noastră, în schimb, donația unui teren pe care biserica noastră îl avea în zonă, dar pe care nu primeam autorizație de construire.

Eram cu toții în culmea fericirii, când am aflat de pregătirea unei campanii de presă ostile proiectului nostru. Un ziarist pregătea un articol denigrator la adresa bisericii. L-am sunat pe telefon și am cerut să ne întâlnim pentru a-i spune adevărul. Replica lui m-a marcat: “Nu mă interesează adevărul”, mi-a spus el. Minciunile și jumătățile de adevăr au început să curgă în presă, iar valul chema un alt val, și furtuna era tot mai mare. Atunci am hotărât cu pastorii din Timișoara să organizăm o conferință de presă în care să ne apărăm punctul de vedere, cu argumente bazate pe adevăr, nu pe senzațional.

În timpul acestei conferințe, pastorul Sami Tuțac l-a întrebat pe domnul ziarist M.B.: “de ce Îi bagă degetele în ochi lui Dumnezeu?” Această întrebare a stârnit rumoare printre colegii ziariști prezenți în subsolui Bisericii Betel din Timișoara. Apoi, Sami a citat textul din Zaharia 2:8 : ”Căci aşa vorbeşte Domnul oştirilor: „… căci cel ce se atinge de voi, se atinge de lumina ochilor Lui”. Cine se atinge de credincioși, se atinge de ochii sensibili ai Tatălui lor.

De atunci, atacul presei a încetat, iar între timp ziarele care au condus campania de presă au dat faliment și au dispărut de pe piața românească.

Când l-am auzit pe domnul Becali că a numit baptiștii “sectă satanistă” (video), m-am temut sincer pentru el. A trecut doar o jumătate de an de atunci și ieri am aflat de condamnarea domniei sale. Nu bucură pe nimeni lucrul acesta, dar sperăm că această experiență va fi un prilej de meditație, pentru că eu cred că, în cazul domnului deputat, este vorba de ignoranță; nu cred că a avut timp să se informeze pentru a face distincția între un cult și o sectă.

Putem greși uneori fiecare dintre noi, dar cel mai grav lucru este să nu avem capacitatea de a ne asuma greșeala și de a corecta afirmațiile pe care le facem uneori din lipsă de informare.

E de preferat să ne fie teamă să afirmăm cu ușurință unele lucruri despre alte culte creștine, decât să ne dăm cu părerea despre lucruri pe care nu le cunoaștem, făcându-ne vinovați de mândria doctrinei corecte (Jerry Bridges, Păcate respectabile, pp.98-99).

“Vă spun că, în ziua judecăţii, oamenii vor da socoteală de orice cuvânt nefolositor, pe care-l vor fi rostit”. Matei 12:36. Cuvintele evanghelistului ar trebui să ne răsune permanent în mintea noastră, pentru ca vorbirea noastră să fie una corectă, adevărată, tranșantă și spre cercetarea și îmbogățirea celor ce ne ascultă.

Remus RUNCAN

21 mai 2013, Timișoara