Facebook este rețeaua de socializare ce a strâns in bazele ei de date doar din anul 2004, cand a luat fiinta, informațiile personale si intime a peste un miliard de oameni de pe planeta.
Insasi aceasta informație iti poate stârnit interesul, fie sa devii si tu insuti un membru Facebook sau daca esti deja, sa fii stârnit si captivat mai mult de informațiile schimbate cu atâta usurinta in cadrul rețelei de socializare.
Daca asa stau lucrurile nu-mi rămâne decat sa te avertizez, nu ca Facebook in sine ar fi ceva rau, ci ca ar putea fi folosită in mod negativ si distructiv.
1. TIMPUL. Cel mai de baza element ce e afectat in mod iremediabil de Facebook este timpul. Materialul din care e facuta insasi viata noastra este înghițit cu aviditate de “universul Facebook”. Tocmai natura atractiva a spatiului de socializare, in care se refugiaza omul, il face pe acesta sa nu se mai poată desprinde de vizualizat infinitele albume de poze, de vizionat necenzuratul număr de filmulețe, de “chatuit” fleacuri peste fleacuri, de impartasit nesfarsite informatii instant care tasnesc ca un izvor si curg in coltul paginii despre viata personală a fiecaruia.
Toate acestea au o forța de atractie inimaginabila ce nu vrea sa negocieze cu tine. Iti cere prețul cel mai mare pe care l-ai putea plăti: timpul tau pretios, cu care nu te mai întâlnesti niciodata. Facebook atrage privirea, ademeneste simtul, ameteste imaginatia, anulează discernamantul, anesteziaza constiinta si de cele mai multe ori te abandoneaza despuiat de ce ai mai scump: TIMPUL tau.
In seminar aveam un profesor a cărui vorba procerbiala mă urmărește: “Nu omorâti timpul, pentru el nu exista o inviere!”
2. MEDITATIA. Folosind facebook devi un complice la furtul propriei abilitati de a medita. Facebook distruge practica MEDITARII. Meditatia creează imaginile mentale, capacitate cu care ai fost inzestrat. Mintea omului este cel mai complex computer creat vreodată: cu memorie “nelimitata”, placa video, placa de sunet, procesor de mare capacitate, etc. Am fost creati sa vizualizam mental ceea ce rezulta din informațiile gândite. Problema e ca azi oamenii nu mai gândesc. Si-au cenzurat acest drept, vorba unui batranel, al cărui par carunt, din nefericire, nu trada intelepciune: “Nu stiu ce m-as face azi daca n-as avea televizorul!” Majoritatea tinerilor afirma același lucru despre computer.
Imaginatia noastra nu mai este produsul gandirii noastre pentru ca noi nu mai gandim, fiind luati pe sus de acest ocean al informatiei vizuale, ce are tocmai acest scop, influentarea gandirii omului, daca nu chiar anularea ei.
Cand om nu mai gandeste, devine rob al acelora care gândesc in locul sau. Cand altii gândesc pentru tine, de cele mai multe ori e in detrimentul tau. A nu gândi, înseamnă a nu fi liber. Cand ai încetat sa mai meditezi, ai încetat sa mai fii liber. Sfârșitul meditatiei, începutul sclaviei mentale.
Cand altii iti servesc materialul cu care operează imaginatia ta, tocmai ce ai recunoscut abandonul ratiunii.
Cand meditezi mai întâi, vizionezi mental. Cand vizionezi mai întâi, vegetezi mental.
3. ÎMPLINIREA. In urma studiilor realizate de cercetătorii fenomenului Facebook s-a constatat faptul ca multi din membrii activi din rețeaua de socializare sunt intr-o oarecare măsura afectați de o doza de depresie. Cu cat se sta mai mult pe facebook, cu atat mai mare e neIMPLINIREA.
Un alt element de baza al vietii afectat uneori iremediabil si ireconciliabil este IMPLINIREA personala. Facebook lasa impresia de satisfactie, dar de fapt ucide împlinirea. Motivul pentru care inevitabil se ajunge aici este coliziunea dintre lumea ta si “lumea Facebook”. Marea majoritate a informațiilor personale expuse pe facebook sunt incantatoare, atractive, optimiste. Omul ce posteaza pe facebook iti lasa impresia frustranta ca ii merge bine tot timpul. Zambetele cele mai frumoase, garderoba cea mai extravaganta, freza cea mai trendy, cadrul cel mai de invidiat. Cand petreci timp pe Facebook tendința complexului de inferioritate e prezenta mai mereu, ceea ce ajunge sa iti creeze o neimplinire cronica, insatisfactie constanta vis a vis de ceea ce ai. Cu “ajutorul” facebook poti deveni o persoana a carei stare de nemulțumire si de invidie devine o a doua natura.
4. CASATORIA. Saptamana trecuta unul dintre prietenii mei si-a pierdut “slujba” ca pastor datorita neatentiei si neglijentei aratata pe Facebook, fiind la un pas de a-si ruina si căsnicia. Facebook ucide CĂSĂTORIA. Flirtul este la el acasa pe facebook.
Mii de casnicii s-au distrus si desfacut datorita practicarii acestui “sport” numit “navigare neglijenta” pe facebook, sub iluzoria si naiva fraza repetata la nesfarsit: “mie nu mi se poate întâmpla”…dupa care a venit si momentul fatal.
Căsătoria intra in spațiul vulnerabilitatii totale cand timpul alocat ei este depășit de timpul petrecut pe facebook. Fara garduri serioase si principii ferme riguros respectate, facebook poate deveni dintr-o unealta folositoare comunicării, o arma letala si fatala casatoriei. Invazia spiritului adolescentin nonconformist in vestimentatie, manifestare, apariție in public a produs nenumarate victime ale neglijentei si curiozitatii de a explora paginile multor cunoscuti si necunoscuti.
Timpul, meditatia, implinirea si căsătoria sunt aspecte de o importanta vitala existentei tale. Ai grija de investia facuta in ele. Nu merita risipite si ruinate!
de Ovidiu Petric