“Atunci am urât viaţa.”

Această afirmaţie nu aparţine unui om care se luptă cu sărăcia, boala sau suferinţa. Dimpotrivă, aparţine unui om care tocmai şi-a enumerat realizările. Potrivit standardelor de atunci, dar şi celor de azi, a fost un om realizat. A avut parte de învăţătură. A experimentat plăcerea (vin, cântăreţi şi femei). A strâns avuţii. A avut prestanţă socială. Toate acestea la superlativ. Oare nu acestea le dorim pentru noi? Nu sunt acestea lucrurile pe care le dorim pentru copiii noştri? Cum poate un astfel de om să îşi urască viaţa?

Drama lui Solomon este drama multor oameni din zilele noastre. Este cumplit să te lupţi cu sărăcia, boala şi durerea, dar este mult mai cumplit să fii bogat, sănătos şi…mizerabil. Spunea un misionar că în timp ce călătorea prin Africa era uimit de sărăcia oamenilor de-acolo, care trăiau în junglă, în colibe de lut. Dar, spunea el, erau fericiţi, pentru că nu ştiau că sunt săraci. Aceaiaşi realitate o evidenţiază şi dr. Paul Brand în Darul durerii: oamenii din India aveau parte de dureri cumplite în trupul lor, dar nu se lamentau, ci purtau povara cu răbdare. În Vest, explica el, oamenii se văicăresc necontenit din cauza unor dureri mult mai mici. Fericirea celor sărmani şi chinuiţi, dar şi nefericirea celor bogaţi şi sănătoşi ne arată că nevoile noastre fundamentale nu sunt hrana şi sănătatea, dar şi că problema noastră fundamentală nu este prezenţa lipsurilor sau a suferinţei.

Ceea ce ne lipseşte nu este cantitatea, nici de informaţii, nici de bunuri materiale sau orice altceva. Ceea ce ne lipseşte este ţinta. Acea înţelepciune care ne învaţă ce să facem cu ceea ce avem

Dacă rămânem cu privirea pironită la lucrurile de “sub soare” suntem condamnaţi la inutilitate. Ne vom umple mereu pumnii cu deşertăciune şi vom alerga după vânt. Singura şansă este să ridicăm privirea. Aşa cum marinarii ajung la ţintă, ghidându-se după o stea.

Mai multe articole de Valetin Făt, pe www.valentinfat.wordpress.com.

Sursa imagine: http://www.artyfactory.com/art_appreciation/still_life/harmen_steenwyck.htm