Baptiștii spre Casa Albă

caius0141-300x265Prima dezbatere a candidaților prezidențiali republicani pentru Casa Alba a luat loc în Cleveland. După două ore de dezbateri, s-au scos în relief opiniile și acțiunile candidaților dacă vor ajunge să primească încrederea majorității Americane pentru președinție. Dezbaterea a fost fascinantă, în care unii au reușit să se prezinte mai bine decât alții. Pentru că nu sunt un analist politic, nu am să intru în opinii politice, însă am să introduc succint candidații Baptiști pentru președinția Americii.

Ted Cruz – Baptist din Convenția de Sud

ted-cruz-300x205Un senator din Texas care și-a început campania prezidențială la Liberty University în Virginia. Ted este un baptist din Convenția de Sud care în 2013 a spus despre credința sa următoarele:

”La sfârșitul zilei, credința nu este o religie organizată; nu este mersul la biserică. Este o relație personală cu Isus Hristos ca Domn și Mântuitor.” (1)

Tatăl lui Ted este născut în Cuba, păstor și directorul misiuni ”Purifying Fire Ministries.” Campanie lui Ted a început cu încrederea că ”Dumnezeu nu este încă gata cu America.”

Mike Huckabee – păstor Baptist din Convenția de Sud

mike-huckabee-300x200Fostul guvernator din Arkansas a mai candidat pentru preşedinţie în 2008, simțind chemarea să candideze din nou pentrualegerile din 2016. Mike Huckabee a fost crescut într-o biserica Baptistă, predicând Evanghelia din tinerețe. Pregătirea teologică a avut loc la seminarul teologic: Southwestern Baptist Theological Seminary, mai târziu ajungând să păstorească o Biserică Baptistă.  Preocupat de locul Creștinătății în lumea contemporană a Americi, Mike face următoarea afirmație despre Creștinism:

”Nu o să se oprească până nu vor mai fi bisericii, până nu o sa mai fie oameni care să predice Evanghelie, și vorbesc despre podurile inexistente, fără rușine a Evangheliei care este Adevărul lui Dumnezeu.”(2)

Lindsey Graham – Baptist din Convenția de Sud

lindsey-graham-300x182Senatorul din Carolina de Sud și fost colonel din aviația Americană este membru Bisericii; Corinth Baptist Church în Seneca, Carolina de Sud. Lindsey Graham este un promotor și susținător a familiei tradiționale, unde căsătorie este între un bărbat și o femeie așa cu a fost lăsat de Dumnezeu. Răspunzând unei întrebări referitor la homosexualitate spune:

”La sfârșitul zilei noi vrem să arătăm o inimă iubitoare a unui Creștin conservativ.”(3)

Scott Walker – Baptist

scott-walker-300x193Scott Walker este în al doilea termen ca guvernator a statului Wisconsin. Fiul unui păstor Baptist, el rămâne în biserica Baptistă, la un moment dat fiind diaconul bisericii: Underwood Memorial Baptist Church în Wauwatosa, Wisconsin. Vorbind despre relația lui cu Dumnezeu guvernatorul Scott Walker spune:

”Relația mea cu Dumnezeu conduce toate deciziile vieții mele.”(4)

Scott Walker a fost și este împotriva decizie Curții Supreme în decizia drepturilor homosexuale, cerând organizarea unui amendament constituțional care să dea dreptul fiecărui stat să decidă definiția căsătoriei.

Rick Perry – jumătate Baptist

rick-perry-300x200Patru termeni ca guvernator a statului Texas, Rick Perry  a crescut pe o stradă unde era o Biserică Metodistă și unaBaptistă, ajungând să frecventeze amândouă Biserici. În anul 2007 guvernatorul Rick Perry a abandonat Biserica Metodistă devenind membru bisericii Evanghelice Lake Hills Church din Austin, Texas.

Vorbind la Liberty University despre credință spune studenților:

”Jurnalul credinței mele nu este o poveste a unuia care s-a întors la Dumnezeu pentru că am vrut. M-am întors pentru că nu am avut unde să merg. Multe nopți le-am pierdut gândind-mă la scopul vieții mele, vorbind cu Dumnezeu, întrebându-mă ce să fac cu viața asta între bilioanele de oameni care trăiesc pe planeta asta. Ce am învățat luptându-mă cu Dumnezeu a fost că nu am nevoie de toate răspunsurile, că le voi înțelege în timp și voi avea nevoie să mă încred în El.”(5)   

Cinci candidați majori pentru președinția Statelor Unite ale Americii, cinci credincioși Baptiști care și-au pus viața în mâna Domnului. Nu știm direcția politică a Americii și nici voia lui Dumnezeu, însă știm că ne trebuie pocăință, că avem nevoie de bunătatea și îndurarea Sa. Domnul să aibă grijă de aleșii Săi până la venirea Sa.

de Caius ben Obeada

___________________________

Note de subsol

1. What do we know about the faith of the 2016 presidential candidates? –http://www.christiantoday.com/article/what.do.we.know.about.the.faith.of.the.2016.presidential.candidates.so.far/51847.htm

2.3.4.5. ibid 1.

fotografii de la Agenția Reuters