Textele din care se predică la sărbătoarea naşterii nu sunt multe. Of, of cum ne mai chinuie evangheliştii. Nu putea şi Marcu să spună ceva despre naştere. Aşa greu i-ar fi fost? Nu putea Ioan să fie mai puţin filosofic?
Textele sunt puţine, dar serviciile de închinare şi predicile multe. Aşa că fiecare text trebuie exploatat şi stors. Inclusiv cel cu magii. Un text care pe mine mă fascinează, dar vai!, bietul text…cred că dacă ar putea ar striga. Iată ce ne-ar spune.
1. Că nu sunt musai trei magi, chiar dacă sunt trei cadouri.
2. Că nu ştim cum îi cheamă pe cei 3? magi. Să-i lăsăm deci pe Melchior, Gaspar şi Balltazar în pace. (Nu ştiu dacă am scris corect numele lor.) Oamenii sunt sensibili la numele lor. Dacă m-ai face pe mine Melchior, aş spune că îţi baţi joc, mai ales că port ochelari (Mel CHIOR.)
3. Că faptul că se întorc pe un alt drum ne vorbeşte despre viclenia şi răutatea lui Irod, nu despre transformarea caracterului lor. Imaginea unui alt drum poate fi folosită pentru a ilustra transformarea, dar asta este cu totul altceva. Faptul că magii s-au întors pe un alt drum nu ne comunică adevărul că ei au fost transformaţi. Cu siguranţă că întâlnirea cu Pruncul a avut un efect profund asupra lor. Întoarcerea pe un alt drum însă ne spune doar că Irod le-a făcut viaţa grea.
Să privim deci cu atenţie la text. Sunt suficiente lecţii superbe care reies din el, fără să fim nevoiţi să îl forţăm în schţele noastre. Să nu fim (mel-)chiori în citirea textelor biblice.
Valentin Fat