Sondajul de opinie anual, realizat în Statele Unite ale Sondajul de opinie anual, realizat în Statele Unite ale Americii, de Agenţia Gallup pentru USA Today a relevat, încă o dată, admiraţia pe care o au americanii pentru liderii religioşi ai lumii.
Anul acesta, în topul celor mai admiraţi 10 bărbaţi s-au numărat trei lideri religioşi marcanţi. Pe locul patru, cu 2% dintre propunerile americanilor, s-a situat reverendul neoprotestant Billy Graham, cel mai cunoscut tele-evanghelist al tuturor timpurilor şi sfătuitorul spiritual al câtorva preşedinţi americani, precum Dwight Eisenhower şi Richard Nixon.
La nivel mondial, Graham este cel mai renumit predicator baptist din a doua jumătate a sec. al XX-lea, ce şi-a câştigat aprecierea datorită adunărilor evanghelistice organizate în 185 de ţări din întreaga lume, care au produs convertiri masive.
Admiraţia mare de care se bucură l-a făcut să ocupe locul I în topul celor mai apreciaţi 10 bărbaţi din toată istoria sondajului de opinie Gallup, adică din 1946 până în prezent. Graham a fost nominalizat de 56 de ori printre primii 10 cei mai admiraţi bărbaţi. Cel mai bun loc pe care s-a clasat în topurile anuale este locul al doilea, pe care l-a ocupat în anii 1969, 1970, 1971, 1972, 1973, 1974, 1997 şi 1999.
Pe locul al treilea, în topul nominalizărilor din ultimii 66 ani s-a clasat Papa Ioan Paul al II-lea, care a ajuns în topul 10 de 27 de ori şi care a ocupat locul I în anul 1980. Papa Ioan Paul al II-lea a fost liderul Bisericii Catolice din întreaga lume și suveran al Vaticanului timp de 27 de ani.
Puţini papi s-au remarcat vreodată într-un mod atât de puternic şi de pozitiv în viaţa credincioşilor aşa cum a făcut-o Papa Ioan Paul al II-lea. De origine modestă, dar cu un spirit neînfrânt de război sau de teroarea comunistă, liderul religios a marcat dramatic situaţia spirituală şi politică a tuturor celor care au intrat sub influenţa lui. Papa Ioan Paul al II-lea s-a angajat personal în atenuarea sau rezolvarea unor probleme complexe ale păcii interne şi internaţionale, în ţări precum Nigeria, Chile, Nicaragua, Iugoslavia, în Cuba, Filipine şi în Orientul Apropiat.
Al treilea lider religios din topul de anul acesta este Dalai Lama, ce ocupă locul şapte. Dalai Lama este liderul spiritual al budiştilor şi laureat al premiului Nobel pentru pace, ca recunoastere a eforturilor facute pentru eliberarea Tibetului.
Cei mai admiraţi bărbaţi şi cele mai admirate femei ale anului 2012
În cele două topuri de anul acesta (pentru personalităţile feminine şi cele masculine), conduc doi reprezentanţi politici. În topul celor mai admiraţi bărbaţi în 2012 conduce preşedintele american Barack Obama, menţionat de 30% dintre americani. Nominalizarea unui preşedinte în exerciţiu nu este neobişnuită, datorită vizibilităţii crescute a acestuia. În 56 din cei 66 de ani de top, locul I a fost ocupat de preşedintele american de la acea dată.
După Barack Obama s-au situat Nelson Mandela (fost preşedinte al Africii de Sud şi laureat al Premiului Nobel pentru Pace, pentru activismul său împotriva apartheid-ului), Mitt Romney (contra-candidatul lui Obama în alegerile prezidenţiale din 2012), Billy Graham, George W. Bush şi Papa Benedict al XVI-lea.
Pe primul loc în topul cele mai admirate femei s-a clasat Secretarul de Stat Hillary Clinton, cu 21% dintre nominalizări. Aceasta este pentru prima dată când Clinton ajunge pe primul loc, în cei 17 ani de când a ajuns în top 10. În 1995 şi 1996 a ocupat locul al doilea, după Maria Tereza, iar în 2001 a ocupat acelaşi loc doi, după Laura Bush, prima doamnă la acea vreme.
Între cele 10 cele mai admirate femei se mai numără trei din lumea politicii (Michelle Obama, Condoleezza Rice şi Sarah Palin), una din lumea divertismentului (Oprah Winfrey), două tinere care au apărat cauze internaţionale (Malala Yousafzai – tânăra pakistaneză rănită de talibani deoacere milita pentru dreptul la educaţie a fetelor) şi Aung San Suu Kyi – laureată a Premiului Nobel pentru pace ca urmare a eforturilor ei paşnice de restabilire a democraţiei, suprimată de regimul militar opresiv din Birmania), un politician internaţional (Margaret Thatcher) şi două reprezentante ale monarhiei (Regina Elisabeta a II-a şi ducesa Kate Middleton).
Sondajul de opinie desfăşurat între 19 şi 22 decembrie 2012 a permis răspunsurile deschise, americanii putând să-şi aleagă orice personalitate internă sau internaţională. De-a lungul timpului, cele mai multe personalităţi au fost din sfera politică. Lista include şi persoane care au devenit celebre datorită cauzelor umanitare pe care le-au susţinut sau care au devenit cunoscute în lumea afacerilor sau divertismentului.
sursa: http://www.semneletimpului.ro/