BISERICA NU MERGE MAI DEPARTE DECÂT CONDUCĂTORII EI…

samy-tutac2Zillele trecute Andrei Pleșu spunea:

„O țară merge în direcția bună prin elitele ei. Nu prin argeşanul mediu, ci prin Brătieni, nu prin ardeleanul de rînd, ci prin Iuliu Maniu, nu prin parohii ei de duzină, ci prin părinţi ca Ilie Cleopa, Arsenie Papacioc, Dumitru Stăniloae, Constantin Galeriu.”

Parafrazând puțin mesajul domnului Pleșu pot spune că și „o Biserică merge în direcție bună prin liderii ei.” Mai mult, nici o Biserică nu va merge mai departe decât vor fi dispuși să meargă liderii ei.

Fiecare Biserică este oglinda păstorilor ei, iar dacă te întrebi de ce o Biserică arată într-un fel sau altul, este suficient să te uiți la liderii ei și vei ințelege. Să nu întoarcem lucrurile pe dos! Să nu aşteptăm de la membri Bisericilor ceea ce avem de aşteptat de la păstori, prezbiteri sau diaconi. Știu că iarăși vor spune unii că asemenea lucruri trebuie discutate doar în interior. Sau că nu se face să dăm muniție credincioșilor să tragă după slujitori. Înțeleg acest mod de abordare și pot accepta că cei care-l promovează sunt sinceri, chiar dacă nu toți. Dar oricât de populară ar fi această abordare nu pot spune că este și corectă. De ce ar trebui să ocolim anumite subiecte care, oricum ne preocupă pe cei mai mulți, numai de dragul unei imagini pe care Pleșu o numește „convenabilă”? Nu vreau sub nici o formă să sugerez că aș avea niște competenţe şi îndreptăţiri majore în abordarea unor teme care dau frisoane unora. Nu contest faptul că mă pot înșela şi îmi cer iertare cu anticipaţie pentru posibile erori, neînţelegeri, spirit critic sau limbaj considerat de unii „prea de tot” sau „inadecvat poziției.”

Pe de altă parte, sunt conștient de nevoia liderilor creștini de a ieși din ipocrizie și de a abandona „politica struțului.” În ce mă privește, prefer să mai și greșesc prin cele scrise sau spuse, decât să fiu ipocrit și să gîndesc una şi să spun alta. Sau, de dragul imaginii și al funcției, sau pentru că vor zice unii că „nu se face”, să gîndesc lucruri pe care să le ţin pitite pe undeva, doar pentru mine. De vreme ce am posibilitatea și libertatea să mă exprim, nu pot ocoli subiectele care mă preocupă, numai de dragul unei imagini ”convenabile”. Și îmi asum responsabilitatea și riscurile pentru cele afirmate pentru că îmi pasă de viaţa spirituală a comunităţii de credincioși pe care o slujesc, de dificultăţile, reuşitele, derapajele şi perspectivele acestei comunități.

Sunt convins că majoritatea membrilor Bisericilor ar fi gata să umble cu Dumnezeu pe înălțimi spirituale nebănuite…dacă liderii și-ar asuma riscul să umble înaintea lor chemându-i, asemenea sfântului Pavel, să le calce pe urme.

“Fiți imitatorii mei, așa cum și eu sunt al lui Cristos!” (‭‭1 Corinteni‬ ‭11:1‬ ‭NTR‬‬)

Pastor Samy Tuțac