BISERICA Zoo

Ovidiu-PatrikNu, nu este o gluma, ci este exact ceea ce s-a întâmplat duminicile recente in cateva biserici episcopaliene, care au decis sa faca parte in cadrul inchinarii si animalelor detinute de membrii acestora.

Peisajul eclesial a devenit dintr-o data unul foarte exotic cu o diversitate a rasei canine pana la papagali multicolori (si vorbitori). In cadrul acestei slujbe atipice de inchinare si-a facut aparitia chiar si un piton uriaș in jurul gatului unuia dintre membrii acelei biserici.

Conducatorul religios al “Bisericii Zoo” (ce pe deasupra din păcate era si femeie) a motivat deschiderea spre aceasta noua forma de inchinare drept dorința de a binecuvanta vietatile indragite si nevoia de a considera aceste animale de companie drept parte integranta a comunității.

In mijlocul slujbei latratul câinilor pe doua voci…trei, patru, cinci, incolacirea conturbatoate a pitonului in jurul gatului proprietarului sau si chiar cate un zbor razlet al vreunui papagal au însemnat orice, dar numai inchinare nu.

In aceasta atmosfera mai mult de jungla decat de inchinare spirituala este trădata cu nonsalanta ignoranta doctrinara acută in care se afla multe biserici din zilele noastre.

In primul rând, faptul ca liderul spiritual din acea biserica este o femeie, cam spune totul despre starea spirituala jalnica la care se expun membrii acelei congregatii. Femeia nu este cu nimic inferioară bărbatului prin creatie, ci doar a primit o functiune diferită in Trupul lui Cristos si in ordinea creatiei lui Dumnezeu. Orice încercare a acesteia de a-si asuma rol de conducere in Biserica o descalifica din start.

In al doilea rând, afirmatia ca animalele trebuie sa devină parte a activităților eclesiale pentru ca  aparțin comunității, este o afirmatie invalida si nebiblica. Da, animalele sunt parte a comunității, insa întrebarea se pune, care comunitate? A comunității locale? Da. Sunt ele si parte a comunității credinciosilor adunati la inchinare? In nici un caz. A le afirma si accepta poziția in cadrul inchinarii celor rascumlarati de Cristos, nu arata altceva decat starea decazuta in care a ajuns Biserica, lipsa ei de discernamant teologic, dezinteresul si confuzia ce bantuie in tot mai multe biserici, ce poate ar fi chiar tentate de modelul “bisericii Zoo”.

de Ovidiu Petric