UN CĂLUGĂR CATOLIC NE REAMINTEȘTE ESENȚA CREȘTINISMULUI

samy-tutac2Unul din lucrurile care mă preocupă în ultima vreme, este legat de implementarea în rândul tinerilor, a unor virtuți specifice creștinismului biblic. Am auzit de mulți ani despre comunitatea catolică de la Taizé și despre modul în care ei reușesc să-i inspire pe cei care-i vizitează, la bucurie, simplitate și milă. Fratele James, unul din membrii Ordinului Călugăresc Catolic de la Taizé, aflat într-o vizită în România, a vorbit despre frumuseţea tradiţiei de la Taizé şi implicit, despre importanţa dezvoltării unui demers asemănător în România:

„Tinerii care vin la Taizé, se roagă împreună cu noi, cunosc viaţa de mânăstire, o viaţă de rugăciune, de împărtăşire a credinţei în Cristos, de învățare a Cuvântului lui Dumnezeu, dar şi o viaţă de muncă, căci fiecare dintre tinerii sosiţi la Taizé participă la o activitate practică. Tinerii sunt voluntari la bucătărie, la curăţenie, la ridicatul corturilor, la orice activitate necesară pentru ceilalţi.”

Cred că trebuie să îndraznim să gândim un astfel de demers în rândul comunității evanghelice din România. Cred, de asemenea, că în casele noastre, dar și în tabere sau misiuni scurte am avea ocazia, cel mai bine, să-i învățăm pe tineri să trăiască cu bucurie, în simplitate şi în milă. Trebuie să vorbim cu pasiune despre bucuria de a fi copiii lui Dumnezeu, bucuria de a fi împreună şi de a-L lăuda pe Dumnezeu, bucuria de a-L descoperi pe Dumnezeu în semenii noştri. Trebuie să-i învățăm pe tineri simplitatea de a nu avea prea multe lucruri materiale. Există tendința de a pune lucrurile materiale, lucruri care sunt moarte, în centrul vieţii noastre, iar cu timpul ne trezim că viața noastră devine moarte.

Trebuie să-i învățăm pe tineri să așeze în centrul vieţii lor ceva viu, relaţia cu Dumnezeu, relaţia cu semenii lor. Numai atunci viaţa noastră devine viaţă adevărată, viaţă vie! Trebuie să le reamintim tinerilor că noi trăim prin mila lui Dumnezeu. Așa cum Dumnezeu ne iubeşte, şi noi trebuie să ne iubim unii pe alţii, să fim milostivi unii cu alţii, să ne gândim mai întâi la semenul nostru şi abia apoi la persoana noastră. Trebuie să ne străduim să le arătăm tinerilor bucurie, simplitate, milă și cât de frumoasă devine viaţa noastră când învățăm să cultivăm aceste virtuți creștinești, uitate de cei mai mulți astăzi.

Pastor Samy Tuțac