”Ca să nu uit de Ghetsimani și nici de agonia grea…”

valentin fatLupta din Ghetsimani, luptă pe care o comemorăm azi, a fost teribilă. Iată-l pe Hristos luptând nu cu vrăjmașii consacrați, cu preoți farisei sau cărturari, nici cu trădătorii, nici cu vânzătorii, nici cu romanii. Iată-L pe Hristos luptând Singur, pentru că cele mai mari lupte nu se dau pe arenă, ci în solitudine. Pentru ca singurătatea să fie desăvârșită, până și ucenicii care tocmai rostiseră cuvinte mari, au adormit.

Cele mai mari lupte pe care le avem de dus nu au de-a face cu zăngănit de arme, nici cu chiote și urlete fioroase, ci cu forul nostru lăuntric. Nu cu lumea și cu tumultul din jurul nostru, ci cu lumea și tumultul  lăuntric. Este vorba de a-ți alinia voia ta la Voia Lui. Când totul în tine strigă NU, dar îți este limpede precum cristalul că Dumnezeu spune DA. Când a spune Da voii de sus își cere prețul, chiar prețul suprem. Când nu ești chemat  să înfrângi vrăjmașul, ci să te frângi pe tine; nu să omori adversarul, ci sinele.

Este o luptă care nu se sfârșește triumfal, în aplauze, în ovații, ci într-o răvășire totală. Îl privim pe patriarhul Iacov care luptă toată noaptea și biruiește, dar a doua zi apare în fața familiei plin de răni, vânătăi, cu haine zdrențuite și șchiop. După ce câștigă cea mai grea dintre lupte, Hristos se întoarce la ucenicii adormiți, iar mai apoi părăsește arena înconjurat de gărzi, cu statutul de arestat, în drumul spre judecată. DAR BIRUITOR. Nimeni nu își dădea seama de asta atunci. Nimeni, cu o singură excepție: Dumnezeu.

Pastor Valentin Făt