CÂND AMVOANELE SUNT „VARZĂ”…

samy-tutac2Când amvoanele sunt „varză”, în biserici este „moartea-n oală.” Fenomenul „morții în oală” este tot mai frecvent în adunările evanghelice. Apatia în rândul membrilor bisericilor este tot mai răspândită, dar, din păcate, de prea multe ori, sursa acesteia sunt amvoanele. De acolo se transmite viață sau moarte. În vremea lui Elisei era foamete mare în țara lui Israel, inclusiv în Seminarul Teologic condus de Elisei. Unul din studenți a mers pe câmp și a cules niște dovleci sălbatici, i-a taiat și i-a aruncat în oala cu ciorbă.

Foarte interesant, studentul acesta habar nu avea ce le-a oferit oamenilor, nu știa cât de toxică este mâncarea lui. De fapt „curcubetele” acelea sălbatice erau otrăvite, iar cei care mâncau din ele erau in pericol de moarte. Când și-au dat seama de pericol, studenții au început să strige: „Moartea este in oală” și n-au mai mâncat din ciorba aceea. A fost nevoie de intervenția „omului lui Dumnezeu” pentru a drege ciorba otrăvită și pentru a oferi hrană studenților din Seminar.

Modul în care omul lui Dumnezeu intervine și rezolvă problema este extrem de provocator pentru noi. A aruncat făină în oală și nu mai era nimic otravitor în ciorba aceea. Mărturisesc că nu știu prea multe despre efectele terapeutice ale făinii și nici nu-mi plac spiritualizările, dar am văzut în această povestire o imagine a bisericilor de azi. Deși este foame după Cuvânt, nu pot să nu mă întreb ce se întâplă, totuși, cu amvoanele noastre? Oare nu ne-am prins că oamenii s-au cam săturat de ciorbe lungi cu verdețuri sălbatice? Câte „curcubete” necunoscute le mai oferim oamenilor? Oare auzim strigătul lor disperat…”moartea este în oală!”

Cred că e periculos să producem indigestie credincioșilor oferindu-le ciorbă fără făină. Nu știu exact ce înțeles spiritual are făina, dar cred că are legătură cu viața. Cred că ciorba fără făină de la Seminarul lui Elisei este reprezentativă pentru predicile fără viață, fără Cuvânt și fără puterea Duhului Sfânt. Predicarea Cuvântului și lucrarea Duhului vor readuce viață, entuziasm și pasiune în bisericile unde s-a instalat „moartea-n oală.” Omule a lui Dumnezeu, „făina” e la tine…nu lăsa pe nimeni să dea oamenilor „ciorbă otrăvită!” Oamenii au nevoie de viață…!

Pastor Samy Tuțac