Când cazi într-un păcat cumplit

S-a spus că atunci când un creştin cade într-un păcat, nu este sfârşitul. Fie că alţii ştiu despre el sau nu, Dumnezeu ştie, şi acesta este motivul pentru care problema trebuie rezolvată mai întâi înaintea lui Dumnezeu. Păcat, s-a spus, nu înseamnă încălcarea legilor lui Dumnezeu atât de mult cât zdrobirea inimii lui Dumnezeu. Cum putem atunci să diminuăm durerea care se află pe inima lui Dumnezeu când am căzut într-un păcat cumplit?

Mai întâi, nu trebuie să minimalizăm păcatul. În zilele noastre există o tendinţă de a folosi un limbaj eufemistic pentru a descrie păcatul. Dacă a avut loc un incident moral spunem că a fost doar un lucru „minor”, sau „nu a fost ceva important”. Cancerul la stomac este tot cancer chiar dacă o persoană poate trece peste disconfort spunând că este doar „o mică indigestie”. O minciună este mai mult decât o născocire. A fura este mai mult decât a şterpeli. Adulterul este mai mult decât o relaţie extra-maritală. Noi nu facem un lucru mortal să fie inofensiv dându-i un nume diferit.

În al doilea rând, trebuie să mărturisim păcatul înaintea lui Dumnezeu. Trebuie să strigăm către El aşa cum a făcut psalmistul: „Ai milă de mine, Dumnezeule, în bunătatea Ta! După îndurarea Ta cea mare, şterge* fărădelegile mele! Spală‑mă* cu desăvîrşire de nelegiuirea mea, şi curăţeşte‑mă de păcatul meu!” (Psalmul 51:1-2).

În al treilea rând, dacă păcatul i-a implicat şi pe alţii atunci trebuie să căutăm să punem lucrurile în ordine şi cu ei. Întotdeauna este de folos să discutăm acest lucru cu un slujitor sau cu un consilier creştin, totuşi, înainte de a începe un curs al acţiunii pentru a evita complicaţiile nenecesare.

În al patrulea rând, trebuie să umblăm pe viitor curaţi şi mult mai dependenţi decât până acum de harul lui Dumnezeu care dă putere. Toate resursele cerului sunt angajate împotriva păcatului, şi motivul de ce am căzut în el este pentru că nu ne folosim noi înşine de aceste resurse.

tradus de Iosif Dragomir