Când cei de la Times New Roman nu mai sunt atât de amuzanți…

6cml7În multe rânduri i-am găsit pe cei de la Times New Roman amuzanți. Nu poți să nu râzi când citești că au apărut complicații la operația lui Victor Ponta: obișnuit să mintă, a spus doctorilor că îl doare celălalt picior (am citat aproximativ). Nu același lucru pot să îl spun în ce privește articolul pe care l-am citit aseară și pe care probabil că mulți l-ați văzut: Lumea literară e în suspans: după Biblie, Dumnezeu se pregătește să mai scoată un bestseller. Nu voi sintetizeza conținutul acestui articol.Pentru cei interesați, textul poate fi accesat aici. Voi face doar câteva observații:

Doar pentru că avem libertatea de a ne bate joc de toți și de toate, nu înseamnă că trebuie să o și facem. Sugerez cumva că ar trebui cenzurați/limitați cei de la TNR sau alte site-uri similare? În niciun caz! Cred că au greșit cei de la TNR cu publicarea unui astfel de articol? Categoric da! Ar fi ideal să ne dăm singuri seama atunci când trebuie să ne auto-impunem anumite limitări. Libertatea definită ca a face și a spune tot ce vrei, unde vrei, când vrei și cât vrei conduce, inevitabil, la anarhie, destabilizare și radicalizare.  Ne place sau nu, pentru foarte mulți oameni din țara asta, Biblia este o carte sfântă, încărcată de autoritate. De ce insist să intru cu bocancii noroiți în spațiul sacru al celălalt și să scuip coji de semințe pe altar? (Atitudinea e și mai greu de înțeles dacă ne amintim că trăim într-o țară precum România, țară în care politicienii sunt o sursă inepuizabilă de bancuri. 10 TNR-uri să fie și tot nu ar birui să acopere întreg spectrul politic.)

A doua observație ține de faptul că cei care suntem creștini am citit articolul, am oftat și mergem mai departe. Spre deosebire de alte religii, nu începem să zăngănim săbiile, nici să amenințăm cu moartea. Doresc să afirm cât se poate de apăsat că există o diferență între modul în care creștinii reacționează la atacurile blasfemiatoare și modul (violent) în care o fac alții. Cred cu tărie în faptul că Dumnezeu știe și poate să își apere singur onoarea. Asta, bineînțeles, nu înseamnă că vom tăcea și nu vom reacționa în niciun fel în situații de genul acesta.

A treia observație privește popularitatea de care se bucură articolul. Se pare că tot ce e anti-creștin trece bine zilele astea. Am citit și câteva comentarii. Discuțiile de acolo duc imediat la moaște, catedrala mântuirii și lumânări. În viziunea multora,  creștinii sunt aceia care pupă oase moarte și jumlesc oamenii de bani; o chestiune învechită ce ține de superstiții și profitabilă manipulare a maselor. Creștinismul este mult mai mult decât atât. Doresc să îi asigur pe cei interesați că există creștini care nu pupă moaște, nu aprind lumânări și nu sunt de acord cu catedrala mântuirii neamului. Creștini care citesc literatură, sunt în temă cu descoperirile științifice și susțin protejarea mediului. Cu alte cuvinte, mai sunt creștini care spun: pocăiți-vă! și nu pocăițivă!!!! Toți aceștia se simt jigniți pe nedrept atunci când li se toarnă găleți de lături în cap pentru chestiuni în care nu se regăsesc.

P.S. Articolul vorbește despre ”curva Babilonului.” În Biblie însă Babilonul însuși este femeia adulteră. Eh, oricum….cui îi pasă de detaliile astea de analiză? Nu ne trebuie decât un capăt foarte mic de ață ca să alunecăm în cele mai ”alese” obscenități, după cum ne arată comentariile la articol. Eu zic că cineva care studiază serios textul biblic e ceva mai inteligent decât cei care au citit acolo cuvântul ”curvă” și își dau frâu liber imaginației zburdalnice. În orice caz, comment-urile de acolo spun mai multe despre autorii lor decât despre Biblie. Și încă ceva: poza nu face referire la TNR în general. În cea mai mare parte mă distrez citind articolele lor.

Mai multe articole de Valentin Făt pe: https://valentinfat.wordpress.com/

Sursă imagine: aici.