Cand Dumnezeu isi primeste slava de acolo de unde te astepti mai putin

Extrem de mediatizata inmormantare a lui Florin Cioaba (realul sau “auto-intitulatul” rege al romilor-cum va place) s-a incheiat. Dupa un maraton de o saptamana sau asa ceva, de cand am primit stiri despre problemele de sanatate ale defunctului in Antalya si necazurile familiei cu sistemul medical turcesc si pana la finalul slujbei de inmormantare din Cimitirul din Sibiu de Vineri dupa-masa, totul s-a incheiat in ce priveste una din cele mai vizionate inmormantari de la noi. Familia indoliata a ramas sa planga pierderea, etnia roma sa isi rezolve pe viitor problemele dinastice, participantii la inmormantare sa se intoarca la casele lor, iar televiziunile de stiri sa ramana…fara subiecte incitante.

Dorinta de rating cu orice pret al unei insemnate parti din mass media romaneasca a frizat ridicolul in aceste zile. Zeci de interviuri, multi comentatori invitatii in platou, reportaje de la casa mortului, de la groapa din cimitir, de mai stii unde…totul din dorinta de a satia dorinta multor romani dupa stiri de senzatie, de scandal, de exotism si de a aduce muult, mult rating!

Traiesc insa un sentiment de satisfactie nedisimulata: faptul ca dorinta (secreta) a multor reporteri de televiziune, jurnalisti sau patroni de trusturi media nu s-a implinit in totalitate.

Ca telespectator, puteai sa simti dezamagirea din glas a celor celor care au mirosit scandal si au vrut “sa ëxploateze” momentul. In loc de o inmormantare care sa iasa in evidenta prin lux ostentativ (amintiti-va comentarii despre sicriu, monumental funerar), a iesit o inmormantare decenta, chiar de bun simt; deloc extravaganta ( si asta tinand cont de ce persoana este vorba!)

In loc de bocete si circ cu lacrimi de crocodil si tipete menite sa impresioneze, lumea a putut sa vada in schimb o familie linistita, resemnata si multa sobrietate. Mai mult, discursuri rationale din partea membrilor familiei si alte “suprize“ placute, recunoscute chiar de unii jurnalisti.

Dar ce e mai frumos, din perspectiva de crestin, a fost faptul ca in aceste zile Numele lui Dumnezeu si al Domnului Isus Cristos au fost pomenite atat de mult in media, cum n-am mai auzit de mult. O inmormantare al unui lider dintr-o minoritate mult dispretuita si batjocorita a adus slava lui Dumnezeu si marturie despre El, mai mult ca alte actiuni de imagine, pregatite de unii. (Am auzit ca exista culte care au chiar “department de imagine” menite sa prezinte o fata frumoasa in afara. (Nimic insa nu poate inlocui marturia traita ca si crestini in mijlocul lumii). Iar marturia uni om, lider al romilor, dar si pastor si lider spiritual care, in urma unei convertiri reale, a reusit prin forta exemplului, buntate , blandete si intelepciune sa faca ce nu au facut programele guvernamentale sau sistemul legislativ, spune multe.

Marturia unei mame care cere biencuvantarea ambilor fii la capataiul sotului ei si a tatalui lor a fost la fel de  impresionanta. Inca odata se confirma ce spune Pavel: “Dumnezeu a ales…lucrurile dispretuite..ca sa nimceasca pe cele ce sunt, petru ca nimeni sa nu se laude inaintea lui Dumnezeu” (cf. 1 Cor.1;26-29), pentru ca toata slava sa Ii fie atribuita doar Lui!

Marius Birgean