Când eşti nedumerit de prosperitatea celor răi

Unii creştini se întreabă de ce cei răi par să scape cu atât de multe lucruri în timp ce cei buni par să fie asaltaţi de atâtea probleme. Psalmistul a exprimat această problemă în Psalmul 73. Dacă ar fi să parafrazăm ceea ce spune el ar suna cam aşa: „Iată-mă, trăind o viaţă evlavioasă, păstrându-mi inima şi mâinile curate, evitând păcatul, meditând la Cuvântul lui Dumnezeu, şi totuşi, în ciuda acestor lucruri, mă confrunt cu tot felul de probleme şi necazuri. Care este avantajul în a-L sluji pe Dumnezeu dacă nu mă protejează de dificultăţile în care sunt?” Cum a trecut psalmistul prin acea nedumerire ajungând la o poziţie de încredere şi dependenţă de Dumnezeu? Dacă putem să descoperim acest lucru atunci putem ajunge de asemenea la o perspectivă schimbată.

Primul lucru pe care l-a făcut a fost să meargă în casa Domnului, şi când şi-a ridicat ochii spre Dumnezeu în închinare, modul lui de a se uita la lucruri a început să se schimbe. El a văzut lucrurile din perspectiva lui Dumnezeu, şi ceea ce pare că i-a schimbat gândirea a fost aceasta:„…am luat seama la soarta** dela urmă a celor răi” (v. 17). Imediat ce a luat în calcul sfârşitul drumului celor răi, totul s-a aşezat la locul lui pentru el. El s-a uitat doar la poziţia lor prezentă – ignorând restricţiile morale, urmărind ambiţiile rele – şi a uitat destinul lor. Când a înţeles asta a încetat să mai fie invidios şi s-a gândit în sine însuşi: „Ei pot să fie fericiţi acum deoarece sfârşitul lor va fi de o nefericire extremă.”

Adevărul pe care l-a văzut psalmistul şi de care s-a ţinut în timp ce stătea liniştit în casa lui Dumnezeu este unul pe care şi noi trebuie să-l vedem şi de care să ne ţinem. Putem întotdeauna să trăim în prezent atunci când înţelegem şi cunoaştem viitorul.

Tradus de Iosif Dragomir