Când moare cineva apropiat

Mai devreme sau mai târziu aproape fiecare dintre noi trebuie să se confrunte cu moartea unei persoane iubite. Totuşi, mângâierea lui Hristos pentru cel îndoliat este sigură.

Atunci când moartea ia de lângă noi pe cineva pe care-l iubim durerea pe care o experimentăm poate uneori să fie intolerabilă. Nu trebuie să ne temem să ne exprimăm sentimentele noastre faţă de Dumnezeu (sau despre Dumnezeu) oricare ar putea fi ele – mânie, frustrare, teamă, rănire, un sentiment de abandonare şi aşa mai departe. Sentimentele trebuie să fie mai degrabă exprimate decât reprimate. C. S. Lewis a spus că atunci când soţia lui a murit s-a revoltat împotriva lui Dumnezeu pentru o vreme. Apoi, în timp ce-şi cheltuia energia acuzându-L pe Cel Atotputernic, a simţit braţele pline de dragoste ale lui Dumnezeu împrejurul lui într-un mod în care chiar el nu era în stare să descrie. Dumnezeu nu se supără pe noi atunci când Îi spunem exact ceea ce simţim: El ascultă, simte împreună cu noi şi înţelege. Atât de repede cât este posibil, totuşi, trebuie să-L invităm să ia parte la durerea noastră şi să ne bazăm pe puterea Lui mângâietoare şi pe suportul Lui.

Mângâierea divină nu înseamnă că lacrimile noastre se vor usca, sau că durerea noastră ajunge brusc la jumătate. Acestea sunt procese naturale care au un efect terapeutic puternic. Ceea ce contează este că Îl vom simţi pe Dumnezeu acolo în mijlocul lacrimilor şi durerii. Trebuie să trecem prin durere şi să lucrăm cu ea – chiar durerea de a spune „adio”. Slujba lui Hristos în caz de deces este să ne conducă cu blândeţe pe calea durerii şi să umble cu noi de mână, indiferent cât de lungă ar putea fi calea. Niciodată nu va fi prezenţa lui Hristos mai puternică şi mai mângâietoare decât este în situaţii de deces. El oferă cel mai mult atunci când este luat cel mai mult.

Tradus de Iosif Dragomir