Când persistă amintirile dureroase

În comunitatea creştină de astăzi se pune un mare accent pe amintirile dureroase şi deranjante. Dar nu toate teoriile care sunt oferite pentru a face faţă acestei problem sunt în conformitate cu Scripturile. Unii sugerează faptul că amintirile dureroase (cum ar fi amintirile cu privire la o groază profundă sau la o rănire severă) pot fi şterse. Ele nu pot fi şterse. Noi nu putem vreodată să uităm ce ni s-a făcut, dar ceea ce este în stare să facă Dumnezeu este să îndepărteze senzaţia arzătoare care însoţeşte amintirile dureroase şi să ne elibereze de acuitatea lor tăioasă.

Înainte de a-i cere lui Dumnezeu să se ocupe de orice amintire deranjantă din trecut, ar trebui să luăm în considerare foarte atent posibilitatea urii şi amărăciunii care şi-au făcut loc în inimile noastre ca o consecinţă a ceea ce ni s-a întâmplat. Unele terorii ale consilierii încurajează pe oameni să-şi imagineze în mintea lor persoana care i-a rănit sau care i-a abuzat şi să-şi reverse ura sau amărăciunea pe ei într-un mod imaginar. Aceasta este o tehnică ce este în conflict cu Scriptura. Biblia ne încurajează să-i iertăm pe duşmanii noştri, nu să-i ocărâm (înjurăm). Atunci când din inimă curge iertarea, starea aceasta este potrivită pentru a-L invita pe Dumnezeu să îndepărteze din memorie orice sentiment de rănire sau de ruşine.

Gândeşte-te la cum a făcut Dumnezeu lucrul acesta cu Iosif. Deşi a fost aruncat într-o groapă, vândut de proprii lui fraţi, calomniat de o femeie imorală şi aruncat într-o închisoare, a venit o vreme când toate acestea au fost lăsate în urmă şi şi-a dat seama, după ce i s-a născut primul copil, că Dumnezeu l-a făcut să uite (Genesa 41:51). Asta nu a însemnat că amintirile lui cu privire la trecut au fost şterse ci mai degrabă că muchia ascuţită a fost îndepărtată (tocită). Ceea ce a făcut Dumnezeu pentru Iosif poate să facă şi pentru tine.

Tradus de Iosif Dragomir