Când Scriptura nu reuşeşte să prindă viaţă

Toţi creştinii adevăraţi ar fi de acord că Biblia este cea mai fascinantă, cea mai captivantă şi cea mai fortificantă carte din întreaga lume. Evrei 4:12 descrie lucrul acesta în acest mod: „Căci Cuvîntul lui Dumnezeu este viu* şi lucrător, mai** tăietor decît orice sabie† cu două tăişuri: pătrunde†† pînă acolo că desparte sufletul[1] şi duhul, încheieturile şi măduva, judecă simţirile şi gîndurile inimii.” De ce atunci o Carte care este descrisă ca „viu şi lucrător” ar da greş uneori în impactul cu vieţile noastre când îi citim paginile cu atenţie?

Există câteva motive de ce ar putea fi aşa – citind-o prea pe fugă, venind înaintea ei într-o formă de datorie mai degrabă decât să ne întâlnim cu Autorul, având minţile preocupate cu multe alte lucruri. Dar motivul major pentru care Biblia nu are impact în vieţile noastre este refuzul de a lăsa să fie descoperite gândurile ascunse ale inimilor noastre. Niciodată nu vom afla prea multe din Biblie cu adevărat până nu vom veni cu o minte deschisă. Cu alte cuvinte, nu trebuie să fim mulţumiţi doar cu citirea Bibliei, trebuie să lăsăm ca Biblia să ne citească pe noi.

Când ne apropiem de Biblie în acest mod vom descoperi că este mai mult şocantă decât susţinătoare, mai mult convingătoare decât mângâietoare. Asta nu înseamnă că nu aduce mângâiere când suntem în pericol, deoarece cu siguranţă că o face. Funcţia ei principală, totuşi, este de a expune ipotezele noastre greşite despre viaţă şi a le înlocui cu perspectivele biblice. Astfel acei care mereu citesc Biblia în mod confortabil s-ar putea să n-o citească în mod corect. Când ne apropiem de Scripturi cu atitudinea inimii care spune: „Vorbeşte, Doamne, căci robul Tău ascultă”, promisiunea din Evrei 4:12 nu poate să nu devină realitate.


[1] S-ar părea că elementul nonmatrial este numit „suflet” în Scripturi, atunci când este văzut în relaţie cu trupul; el este numit „spirit” atunci când este văzut separat de trup.