Când te confrunţi cu eşecul

Este greu să priveşti în mod obiectiv la lucruri atunci când ai eşuat. Atunci când Millais şi-a expus pentru prima oară „Ophelia” în 1852 un critic a poreclit-o „O Eşec!” Se spune că Millais a fost afectat de aceste cuvinte tot restul vieţii lui.

Atunci când treci prin eşec aşează-te cât de repede poţi şi, într-un duh de rugăciune, începe să analizezi motivul eşecului. Ia în considerare că Dumnezeu a permis acest eşec deoarece a fost parte din scopul Lui în viaţa ta. Mulţi au descoperit că Dumnezeu a permis eşecul în vieţile lor pentru a le îndrepta gândirea într-o nouă direcţie a slujirii lui Dumnezeu.

Dacă, totuşi, după rugăciune şi analiză atentă a acestei posibilităţi eşti sigur că ai aprobarea lui Dumnezeu pentru a continua de-a lungul aceleiaşi linii, atunci întreabă-te singur: Am contribuit la acest eşec prin neatenţia mea cu privire la detalii, lipsă de pregătire, naivitate, sincronizare greşită, eşecul de a cântări argumentele pro şi contra, nesocotirea principiilor morale, insensibilitatea la simţurile altor persoane… şi aşa mai departe? Învăţând lecţiile care vin din eşec – încearcă din nou.

Am văzut odată un poster creştin într-o librărie ilustrând imaginea unui om cu mâinile îndoite şi o privire de resemnare pe faţa lui. Pe tricoul lui era imprimat „Am renunţat.” În colţul posterului, foarte puţin vizibil, era o schiţă a unui mic deal negru şi pe el o cruce foarte mică. Sub ea erau imprimate aceste cuvinte: „Eu nu am renunţat”. Cel care a triumfat peste toate obstacolele Îşi întinde mâinile spre tine. Ia mâinile Lui şi dacă nu ţi s-a prezentat alt scop – încearcă din nou.

tradus de Iosif Dragomir