Când te confrunţi cu mânia

Aşa cum există gelozie bună şi gelozie rea tot aşa există mânie bună şi mânie rea. Mânia bună este mâhnirea cu privire la ceea ce se întâmplă altora; mânia rea este ciuda cu privire la ceea ce ni se întâmplă nouă.

Domnul Isus a devenit mânios atunci când un grup de critici a aşteptat să vadă dacă va vindeca un om în sinagogă. Biblia spune: „…rotindu‑Şi privirile cu mînie peste ei, şi mîhnit de împietrirea inimii lor…” (Marcu 3:5). Mânia Lui a fost o mânie dreaptă, pentru că ea a constat în durerea faptului că unii din adunare au preferat să nu vindece deoarece era Ziua Sabatului.

Mânia nedreaptă provine în mare măsură din cauza cuiva sau a ceva care ne blochează ţelul. Fiecare acţiune pe care o întreprindem este o aşteptare de a atinge un ţel care are semnificaţie în străfundul nostru. Atunci când un ţel este blocat, depinzând de cât de important ni se pare ţelul, emoţia consecventă va fi fie un sentiment de frustrare uşoară fie o mânie aprinsă. Este păgubos să negăm faptul că suntem mânioşi; trebuie ca întotdeauna să o recunoaştem şi apoi să ne concentrăm pe ce a cauzat mânia. Află dacă, cauza de bază este faptul că un ţel în care credem şi trebuie să-l atingem, pentru a ne simţi satisfăcuţi pe dinăuntru sau împliniţi, a fost blocat.

Modul de a evita mânia care te face incapabil este să vezi că blocarea unui ţel nu aduce nici o schimbare în ceea ce priveşte siguranţa noastră în Hristos. Şi trebuie să cunoaştem, de asemenea, diferenţa dintre o dorinţă şi o nevoie. Când în mod simplu dorim ceva şi lucrul acela este blocat, suntem doar uşor frustraţi. Când avem nevoie de ceva şi lucrul acela este blocat, devenim profund frustraţi. Acei care îşi pun încrederea în Hristos, mai degrabă decât în simţămintele bune care vin din realizarea ţelurilor, găsesc că mânia nu mai este o problemă greu de gestionat.

Tradus de Iosif Dragomir