Capra vecinului: scurtă meditaţie despre invidie

Domestic_goat_feeding_on_capeweedÎnainte de orice, invidia este chinuitorare. Te chinuie şi doar atât. Toate celelalte păcate oferă un fel de gratificare imediată, chiar dacă nefastele consecinţe nu vor întârzia să apară. Îmbuibarea, de pildă, răsplăteşte pe moment papilele gustative. Hoţul se alege cu ceva bani sau cu un telefon mobil…Omul invidios se alege cu chin de la început şi până la capăt. Răsplătire 0!

Apoi, invidia este un fel de revers al mândriei. C.S. Lewis spunea că nu suntem mândri pentru că suntem frumoşi, ci pentru că suntem mai frumoşi. Nu suntem mândri pentru că avem bani, ci pentru că avem mai mulţi bani. Invidia este deci reversul mândriei. Suntem chinuiţi pentru că suntem mai puţin frumoşi, avem ceva mai puţini bani. Concurenţa este strâns legată de invidie.

Apoi, invidia, apare între persoanele cunoscute. Nu eşti invidios pe un om de afaceri despre care citeşti în ziare, ci pe vecinul care are pensia ceva mai mare. Nu pe fermierul care deţine sute de hectare, ci pe vecniul căruia i-au ieşit cartofi ceva mai bine.  Strâns legat de acest aspect, invidia apare între persoanele cu aceiaşi profesie. Medici îi învidiază pe medici, păstorii pe păstori. (Ce botez ai avut? Câţi membri aveţi? Etc.) Tocmai de aceea, păcatul invidiei este atât de păcătos: distruge cele mai frumoase şi apropiate relaţii.

Se poate face ceva? Gândeşte-te că o singură persoană trebuie să fie mulţumită cu tine: Dumnezeu. Chemarea ta este să îndeplineşti menirea la care te-a chemat pe tine, nu pe altcineva. A face altceva cu viaţa ta, oricât de spectaculos, înseamnă a rata viaţa. Cel mai imporant aspect însă: învaţă să iubeşti. Iubirea se dăruieşte celuilalt. Se bucură împreună cu el. Nu ştiu dacă aţi observat, dar suntem mult mai dispuşi să plângem unii cu alţii, decât să ne bucurăm unii pentru alţii. Atunci când plâng cu cineva mă aflu pe o poziţie de superioritate, iar firea mea se simte bine…

Să nu uităm deci că trebuie să ne bucurăm când caprei vecinului îi merge bine. Să îi aruncăm chiar ceva verdeaţă peste gard. Doar aşa, luptând pozitiv, vom putea birui invidia.

Mai multe articole de Valetin Făt, pe www.valentinfat.wordpress.com.

sursa foto: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Domestic_goat_feeding_on_capeweed.jpg