Câștigați prin insomnii

“…mă gândesc la Tine în timpul priveghiurilor nopții.”

Psalmul 63:6

Nu știu ce fel de noapte ați avut, dar poate sunt unii dintre dumneavoastră, care nu ați dormit prea bine. Cu adevărat, insomnia este o problemă reclamată de tot mai mulți. Unii o numesc “boala grea” a celor adulți. Se estimează că mai bine de 35% dintre adulți au probleme de somn.

Cum se manifestă? Cred că fiecare o putem defini. Să nu poți adormi, să te trezești frecvent și să nu mai poți adormi, să te scoli de dimineață tare și să te simți extrem de obosit, ca și cum nu ai fi dormit…sunt doar câteva dintre știutele manifestări ale insomniei. Cauzele sunt multiple. Îngrijorările, vinovăția, provocările zilei, situațiile fără o rezolvare imediată, chiar și emoțiile puternice (bucuria, starea de împlinire pentru ceva anume), pot duce la insomnii. Toate acestea au de-a face cu lumea medicala și nu sunt în măsură să vorbesc mai mult decât atât.

Ce aș vrea să vă spun despre subiectul acesta este legat de o provocare dată de David. El vorbește despre o valorificare a insomniilor, un câștig ce se poate obține până și din ele. Greu de înțeles. Cum adică? Folos din nesomn? Da, poate fi și un astfel de folos! Asta nu înseamnă că trebuie să ne dorim nopți fără somn! Nu, desigur! Însă, spun așa: când nu dormi, scoate profit pentru suflet. Gândește-te la Domnul! Fă din El subiect de cercetare pentru viața ta! Cine este El, ce face El, cum lucrează El, unde domnește El. Ce subiecte mari, chiar și pentru miezul nopții.

-abordează medical problema insomniei. Sunt remedii.

-citește ceva când nu dormi. Biblia e cea mai bună opțiune.

-transformă nesomnul în timp de rugăciune. Hristos Domnul alegea să se roage noaptea.

-pune-ți mintea la lucru. Scrie ceva, meditează la ceva…nu accepta să te chinui inutil.

-fii tare să-I poți mulțumi lui Dumnezeu și pentru nesomn. Atunci poți să-ți dezvolți credința, și nădejdea, și dragostea.

Să aveți nopți cu somn, dar când nu vor fi, profitați la maxim de ele. E cu folos!

Fiți sănătoși, în trup și-n suflet!

Pastor Ioan Cocîrțeu