Câteva sugestii pentru perioada sărbătorilor

valentin fat1. Încetineşte ritmul! Iată un sfat bine cunoscut, repetat cu insistenţă în perioada sărbătorilor, dar de care aproape nimeni nu ţine cont. În vremurile noastre, sărbătorile înseamnă, în cele mai multe cazuri, o accelerare aproape nebunească a ritmului vieţii. Mulţi oameni simt, pur şi simplu, că nu mai pot face faţă. După ce sărbătorile au trecut suntem mai vlăguiţi decât eram înainte. Adevărul este că dacă nu vom încetini ritmul de sărbători, vom rata esenţa lor. Nu poţi să fii cuprins de uimire în faţa jertfei lui Hristos, în faţa măreţiei învierii Sale, în cele cinci minute pe care le-ai pus deoparte, până când trebuie scos ceva din cuptor…Nu vom fi pătrunşi cu adevărat de frumuseţea şi de taina acestor sărbători, nici de prezenţa Domnului nostru, decât atunci când ne liniştim inimile înaintea Sa!

Uşor de zis, greu de făcut! Este realist să vorbim despre aşa ceva? Este posibilă o încetinire a ritmului? Cred că da! Cu o condiţie, care ne conduce la cel de-al doilea punct:

2. Renunţă! Cred că cei mai mulţi credincioşi sunt foarte sinceri atunci când spun că anul  acesta, chiar vor să sărbătorească diferit, să mediteze la ceea ce Domnul a făcut, să stea în părtăşie cu El. Problema este că încercăm să adăugăm aceste activităţi spirituale vieţilor noastre care deja sunt foarte aglomerate. La toate acestea se mai adaugă şi pregătirile practice pentru sărbătoare. Să sintetizăm: avem o viaţă foarte aglomerată + activităţi spirituale+pregătiri practice/tipice pentru sărbători. Rezultatul este că devenim cu toţii nişte cazane care fierb! Uităm că şi de sărbători suntem tot oameni şi că „duhul este plin de râvnă, dar carnea este neputincioasă.” Regăsindu-se în faţa acestei situaţii imposibile, cei mai mulţi oameni vor renunţa, conştient sau inconştient, la cele spirituale. Astfel, ne vom trezi la fel de frustraţi ca în fiecare an.

Aşa că, RENUNŢĂ! În Săptămâna Patimilor, cel puţin: Renunţă la televizor. În perioada aceasta,  caută mai degrabă să auzi vocea lui Dumnezeu. Renunţă la Facebook şi foloseşte Internetul doar dacă slujba ta te obligă la aceasta. Foloseşte-l însă nu pentru a naviga, ci doar pentru a-ţi duce la bun sfârşit îndatoririle. Caută să priveşti mai mult la Cruce, la mormântul gol şi la Domnul Înviat, decât să priveşti inutil la pozele cu ouă colorate de pe Facebook, poze care te trimit la păscut! Renunţă la parte din chestiunile practice inutile! Casa trebuie curăţată de sărbători, dar să nu exagerăm. Nu se termină anul, aşa că mai lasă din sarcini şi după sărbători sau ocupă-te de ele din timp. Renunţă la câteva feluri de mâncare sau de prăjituri. Mesele de sărbători îşi au rolul şi locul lor, dar să nu exagerăm. În cazul în care renunţi la anumite activităţi, le vei pute înlocui cu altele speciale, de sărbători. Dacă nu…vei plăti preţul.

3. Jertfeşte! Sărbătorile evreilor erau însoţite de jertfe. Mai mult, sărbătorile ce urmează ne amintesc de jertfa lui Hristos şi de importanţa ei crucială pentru viaţa noastră. Jertfa lui Hristos însă, este o motivaţie permanentă pentru ca noi să jertfim la rândul nostru. Aşa că, în săptămâna mare, să ne stabilim o zi de post, o zi în care să ne îndreptăm privirile spre Domnul într-un mod cu totul special. Apoi, „să spălăm cuiva picioarele”, să căutăm să înfăptuim un act special de slujire, aşa cu ne-a arătat Domnul nostru. O altă sugestie este să facem un dar, cuiva lipsit. Nu din ceea ce nu ne trebuie, ci din ceea ce este mai bun! Sunt multe tipuri de jertfe. Nu este atât de importantă forma, cât motivaţia cu care jertfim

Mă tot întreb dacă sărbătorile de anul acesta chiar vor fi diferite. Cum vom fi la final? Deprimaţi, obosiţi, secătuiţi sau plini de puterea şi speranţa Învierii? „Doamne ajută! Doamne dă izbândă!”

P.S. Pentru că vreau să respect sfaturile pe care eu însumi le-am dat, voi lua o pauză de Internet până după sărbători, aşa că vă spun de pe acum, cu multă, multă bucurie: HRISTOS A ÎNVIAT!

Mai multe articole de Valentin Făt pe http://valentinfat.wordpress.com/