Cazul familiei Bodnariu în presa internațională

0000000000000005Este vorba de portalul britanic Christian Today, care a preluat ştirea, dar care vine cu câteva detalii importante despre Barnevernet, instituţia care cu ajutorul poliţiei i-a luat copiii familiei Bodnariu în urmă cu aproape trei săptămâni. Cotidianul englez a publicat două articole referitoare la acest caz, primul intitulat “Norwegian Christian couple accused of ‘indoctrinating’ children have them removed” (AICI), publicat în 27 Noiembrie şi al doilea intitulat “Christian family loses appeal against removal of children for ‘radicalism and indoctrination”(AICI), ce a fost publicat ieri 1 Decembrie. În primul articol, după ce aduce câteva informaţii despre această familie şi despre ce li s-a întâmplat cu copiii – informaţii pe care noi deja le ştim din presa română – portalul aduce câteva informaţii adiacente legate de alte abuzuri ale Barnevernet, această instituţie care se ocupă chipurile cu protecţia copilului.

Conform lui Christian Today, Barnevernet are în palmares o mulţime de cazuri similare, în special cazuri relaţionate cu familii ale emigranţilor. În 2011, copiii unei familii de indieni, Anurup y Sagorika Bhattacharya, au fost luaţi de acasă şi încredinţaţi acestei instituţii, lucru ce a atras după sine critici foarte dure din partea guvernului Indiei. Tot în 2011 au fost luaţi şi copiii lui Eva Michalakova, care împreună cu soţul ei erau originari din Republica Cehă. Iar ultimul caz, în aprilie 2015, când Barneverent a luat în custodie pe o fetiţă de doi ani şi jumătate numită Maxine, mama acesteia fiind norvegiană, dar cu probleme auditive grave,  iar tatăl fiind din Slovacia. Motivul acestui ultim caz a fost „lipsa de contact vizual dintre faţă şi părinţi”.

Ziarul norvegian Aftenpost – citat de Christian Today – anunţa în luna Mai 2015 că 3 000 de copii, ai căror părinţi nu sunt norvegieni, se aflau în custodia Barneverent. Motivele pentru care copiii sunt luaţi din căminele lor sunt diferite, de la un presupus abuz asupra minorilor şi până la abandonul acestora, dar de cele mai multe ori sunt implicate acuzaţii asupra părinţilor, care i-ar fi abuzat fizic pe copii – ceea ce nu este cazul familiei Bodnariu. Abuzul fizic asupra copiilor este ilegal în Norvegia. Părinţii acestor copii se justifică invocând diferenţele cultural, iar birourile diplomatice şi mediile de comunicaţie din Rusia, Letonia, Lituania şi Polonia, au stârnit o adevărată furtună pentru apărarea acestor părinţi.

Conform site-ului NewsinEnglish.no, Barnevernet este criticat de asemenea pentru plasarea copiilor mici în afara grupei lingvistice materne, ceea ce înseamnă că aceştia vor pierde rapid limba părinţilor lor. O petiţie lansată Parlamentului în luna iunie de către avocaţi, psihologi şi lucrători sociali, spune: „Societatea vrea să fie sigură ca Barnevernet operează cu o înaltă competenţă profesională şi cu discernământ … dar noi, cei ce suntem implicaţi în cazuri individuale, din păcate vedem o altă realitate şi încă foarte des”.

În cel de al doilea articol, publicat ieri, Christian Today publică ultimele informaţii legate de familia Bodnariu, mai exact că aceştia au pierdut recursul şi că studiază alte forme legale prin care să-şi poată apăra nevinovăţia şi să-şi recupereze copiii.

Pastorul Cristian Ionescu (Biserica Elim Chicago), care a iniţiat această campanie mediatică pentru sprijinirea familie Bodnariu, anunţă că numărul celor ce au semnat petiţia prin care se solidarizează cu familia Bodnariu, a depăşit cifra de 25 000 şi că se studiază strategia ce va fi abordată în continuare. Pastorul a făcut apel la înţelegere şi răbdare, având în vedere complexitatea cazului, îndemnând petiţionarii la rugăciune, post şi sfinţenie.

„Pentru a avea biruință în această luptă, poporul Domnului trebuie să se pregătească spiritual: sfințenie, post și rugăciune și umplerea cu Duhul Sfânt! Scopul nostru trebuie să fie mai mult decât reunificarea familiei Bodnariu, cu aceasta începem, dar vom continua și dorim să fim o mărturie în mijlocul acestei generații pierdute!”, a spus pastorul Ionescu.

Pentru cei ce nu aţi semnat încă această petiţie puteţi să faceţi acest lucru intrând aici http://www.ipetitions.com/petition/christian-family-persecuted/

Alte informaţii despre familia Bodnariu puteţi afla de pe blogul pastorului Cristian Ionescu.

Beni Draghici