CAZUL FEMEII BAPTISTE DIN DOLJ ÎNGROPATĂ ÎN CÂMP

screenshot_421Tensiunile în comuna Tălpaș din Dolj tind să ia amploare după ce o femeie a fost înmormântată în câmp, preotul nepermițând îmormântarea ei în cimitir pentru că a renunțat la religia ortodoxă. (Detalii AICI) Viorel Iuga, președintele Uniunii Baptiste din România, și George Casiu, primarul comunei, îl acuză pe părinte că a încălcat legea și că a dat dovadă de lipsă de omenie.

”Eu personal am mai întâlnit cazuri de acest fel pe timpul sistemului trecut și îmi pare rău că sunt și acum.

Din punct de vedere al convingerilor noastre putem face slujba oriunde, nu contează locul, pentru că noi credem că sufletul s-a dus la Dumnezeu și trupul se întoarce în țărână.
Acum, sunt două tipuri de cimitire: sunt cimitire confesionale și cimitire ale localității. În primele nu avem acces, dar în cele comunale ar trebui să avem acces.

Legal, în fiecare localitate în care nu e un cimitir al localității organele de conducere sunt obligate să îl înființeze. Dacă acesta totuși nu există, legea 102/2014 spune că persoanele pot fi înmormântate conform ritului lor în cimitirele existente. Deci legal, chiar dacă e un cimitir confesional, chiar dacă nu e unul al comunei, preotul era obligat să lase să se facă înmormântarea în cimitirul respectiv.

Eu bănuiesc că doamna nu a trecut la confesiunea baptistă cu o zi înainte. Dacă ar fi vrut să se poate omenește și să respecte legea, cred că era o problemă de bun simț, de omenie, ca preotul să anunțe din timp că nu va permite înmormântarea în acel cimitir și familia să nu fie pusă în această situație”, a susținut Viorel Iuga.

Un preot din Dolj, acuzat de lipsă de omenie după ce a refuzat înmormântarea în cimitir a unei femei

La rândul său, primarul susține că a vorbit cu preotul să accepte înmormântarea femeii în cimitir, dar nu a reușit să îl convingă.

”Femeia are patru copii, dar nu a venit nimeni la mine la primărie. Am auzit că a fost fata dânsei și a luat certificatul de deces, dar nu a spus că nu-i dă voie preotul. Mai târziu a venit un membru al acestei confesiuni și a lăsat o cerere prin care a cerut un loc pentru construirea unui cimitir. Eu am aflat de la alte persoane că nu vrea preotul. Am discutat cu el la telefon, l-am rugat să-i dea voie pentru că și soțul ei avea loc acolo și nu a acceptat. Doamna nu avea loc în cimitir, ci bărbatul ei.

Preotul, legal și omenește, trebuia să-i dea voie să fie înmormântată. Bineînțeles, am vorbit cu el, a vorbit și secretara. Preotul știa destul de bine legea că nu e om de rând”, a afirmat primarul.

Acesta a mai precizat că terenul în mijlocul căruia a fost înmormântată femeia aparține unui membru al cultului baptist, iar acolo va exista un cimitir al acestei confesiuni după ce vor fi obținute toate avizele și autorizația necesare.

Sursa B1 TV