Ce ne-a rămas după ce am aruncat bradul? 

Cu ce am rămas în suflete după trecerea sărbătorii? Ce ne-a rămas după ce am aruncat bradul, după ce s-au stins luminile, după ce au plecat colindătorii, după ce am mâncat cozonacii, după ce tot ce a fost nou s-a învechit, după ce am primit cadouri și după ce am dăruit? 

Am rămas cu facturi de plătit, cu calorii adunate, cu ore nedormite, poate plicitisiți și sătui de agitația care se creează de sărbători. Am rămas cu amintiri, unele de reamintit, altele nu. Unii dintre noi am rămas cu mai puțin decât am avut, unii am pierdut mai mult decât am câștigat. Am rămas cu experiențe – experința unui Crăciun poate petrecut în familie sau de unii singuri, cu experiența unui Crăciun rece pentru suflet sau plin de căldură sufletească, cu experiența de a fi iubit și apreciat sau izolat și marginalizat de oameni. 
 
Am rămas cu noi înșine, am rămas așa cum am fost înainte să înceapă Crăciunul. Am rămas la fel cum am fost tot anul, suntem aceiași.  Crăciunul a fost o simplă pericopă citită odată pe an, o parenteză, o scurtă, rapidă și iluzorie încercare de a schimba realitatea. După ce au trecut sărbătorile am rămas exact cu ceea ce am încercat poate să schimbăm, am rămas cu gândurile noastre, cu temerile noastre, cu stresul cotidian și cu probleme de toate zilele. După ce s-a terminat Crăciunul, noi am rămas cu noi înșine. 
 
Însă nu trebuie să fie așa. Domnul Isus Cristos nu a venit în lumea noastră ca să ia din ce-i al nostru, să ne lase mai săraci. Cristos nu a coborât pe pământ pentru a pentru a profita de naivitatea și limitările noastre.  
 
Cristos a venit să dăruiască, a venit să ofere, a venit să aducă, a venit să Se ofere. Si darul lui Cristos nu este un dar pe care îl pui sub brad, la miezul nopții, când dorm copiii; darul lui Cristos nu este ceva ce cumperi cu economiile tale, darul lui Cristos nu se învechește, nu se demodează și nu se devalorizează. Darul lui Cristos nu este nici măcar pus într-o vitrină, nu poți negocia pentru el nici dacă ai vrea să-l cumperi, de fapt nu are preț. Darul lui Cristos poate fi doar primit, și nu cumpărat. Despre darul lui Cristos nu poți ști multe,  începi să-l înțelegi doar atunci când l-ai primit. Însă cel mai important, darul acesta nu este un dar pe care îl primești de sărbători pentru sărbători, este un dar pe care îl primești prin credință pentru veșnicie. 
 
După ce arunci bradul, nu pierzi nimic, rămâi cu ceea ce ai avut în cel mai realist mod dintotdeauna, cu darul lui Cristos.
 
David Lavric