CEL CE MOARE CU MAI MULTE JUCĂRII, TOT MOARE…

samy-tutac2De mici copii am început să adunăm jucării. Avem colecții, unele mai sofisticate ca altele. Cu unele nici nu ne-am jucat, doar le-am scos din ambalaj și le-am pus la colecție. Altele stau încă în cutiile lor. Nu aveam nevoie de ele, dar nu puteam rămâne în urma neamurilor și vecinilor, sau a celor de la Biserică. Avem și jucăriile noastre preferate, chiar dacă sunt uzate, nu putem trai fără ele. Am devenit adolescenți, dar continuăm să adunăm jucării. Ceva mai sofisticate și ceva mai scumpe. De unele avem nevoie, de altele nu, dar nu se poate să ne jucăm anul acesta cu modelul de-acum doi ani, eventual cu cel de anul viitor.

Era o vreme când ne puteam juca și cu jucării second hand, le aveam de la frații mai mari sau chiar de la părinți, dar acum nimeni nu mai colecționează antichități. Suntem oameni mari, dar încă adunăm jucării. Sunt importante pentru noi, ne redau demnitatea pierdută în anii comunismului și ne împlinesc nevoia de semnificație. Ai crede că, odată ce ne-am maturizat, achiziționăm doar jucăriile absolut necesare, dar trendul este altul într-o societate a creditelor, doar cu buletinul. Am crezut că după șaptezeci de ani dorința de a colecționa jucării se diminuează, dar nu am realizat ce importante sunt colecțiile de jucării pentru oamenii bătrâni. Sunt chiar mai importante decât pentru copii, iar unii, dacă s-ar putea ar lua câteva cu ei și dincolo, că cine știe dacă pe lumea cealaltă mai sunt magazine cu jucării. Zilele trecute citeam într-o carte:

“Cel ce moare cu cele mai multe jucării, tot moare.” M-am gândit: Doamne, cât de nebuni sau stupizi putem fi? Să ne trăim viața doar colecționând jucării? Să tot cumpărăm jucării care n-au fost niciodată despachetate? Cred că știind pasiunea noastră pentru jucării, Domnul Isus a spus:„Căutați mai întâi Împărăția lui Dumnezeu și dreptatea Lui, și toate aceste lucruri vi se vor da pe deasupra.” (‭‭Matei‬ ‭6:33‬ ‭NTR‬‬)

Pastor Samy Tuțac