Cine e aproapele meu ?

serbiaLa mai puțin de două ore de Timișoara, când treci de granița cu Serbia, întâlnești o altă lume. O lume în care timpul s-a oprit în loc. Sate cu case frumoase, dar cu biserici puține și goale.

Ne-am obișnuit cu abundența spirituală – programe bogate, evanghelizări, conferințe, întâlniri de studiu biblic și rugăciune. La doar un pas de noi, la venicii noștri sârbi, toate acestea sunt ”hrană tare” după care tânjesc.

În Serbia trăiesc trei categorii de români: cei din Voivodina, vlahii, din Valea Timocului si aromânii. Serbia numără 8 milioane de locuitori, peste 500.000 sunt români. Baptistii din Serbia sunt tolerați de către autorități, dar nu sunt acceptați ca grup religios recunoscut. Sunt aproximativ 6000 de credincioși evanghelici, din care aproape 2000 sunt baptiști. Aici am descoperit o nevoie uriasă de Cuvânt, un teren în care am încurajat bisercile baptiste din Comunitatea Timișoara să se implice activ.

Primele noastre misiuni în Serbia au fost în anul 2000. Era dificil pe atunci, pentru că viza se obținea greu și costa mult. La început am ajutat bisericile cu Biblii, literatură creștină și cărți de cântări. Apoi am început să organizăm evanghelizări, cursuri de pregătire pentru pastori și activități educaționale și muzicale pentru copii.

Din 2003, Comunitatea Baptistă Timisoara a încheiat un parteneriat cu cercul de biserici românești din Serbia. An după an, am devenit ”de-ai casei” la Vârseț, Nicolinț, Vladimirovăț, Alibunar, Satu Nou, Cuvin, Straja sau alte locuri. I-am invitat pe pastorii și slujitorii bisericilor la conferințe în România, iar în câteva rânduri tinerii din zona Vladimirovăț au vizitat bisericile și orașele din județul Timiș.
Din anul 2007, la inițiativa Comunității Baptiste Timișoara, Uniunea Baptistă din România a început un parteneriat cu Uniunea Baptistă din Serbia. Parteneriatul este condus de către pastorul Dan Maleș, un om cu o inima mare pentru lucrarea misionara. 22 de biserici din vestul țării, din judetele Timis, Caras-Severin si Arad sunt implicate în diferite localități din Serbia. Parteneriatul include nu doar comunitățile românești, ci și cele sârbești, slovace sau maghiare.

În cadrul parteneriatului s-au dezvoltat mai multe proiecte: reabilitarea clădirilor mai multor biserici, s-au organizat evenimente evanghelistice, tabere de vacanța pentru copii, conferințe pentru pastori, s-au înființat orchestre, s-au organizat sărbători de Crăciun, concerte de muzică vocală și instrumentală.

Cu toate acestea, trebuie să recunosc, provocările sunt mari. Puțini înțeleg povara lucrării și nevoia uriasă de implicare a bisericilor românești în zona aceasta. Dar cu cât resursele spirituale și bisericile noastre cresc, cu atât ar trebui mai mult să ne doară sărăcia resurselor spirituale a celor de lângă noi.

Cine e aproapele meu? Răspunsul îl putem citi atât de simplu, dacă ne pasă.

Am fost mângâiați, ca să putem să fim și noi o mângâiere pentru alții.

„Binecuvantat să fie Dumnezeu, Tatăl Domnului nostru Isus Hristos, Părintele îndurărilor și Dumnezeul oricărei mângâieri, care ne mângâie în toate necazurile noastre, pentru ca, prin mângâierea cu care noi înșine suntem mângâiați de Dumnezeu, să putem mângâia pe cei ce se află în vreun necaz!”2 Cor. 1:3-4