CLARIFICĂRI ESENȚIALE DE CRĂCIUN

marius birgean 2Am ajuns încă odată, prin mila lui Dumnezeu, în prag de sărbătoare. Știu că au fost multe lucruri care au anticipat sărbatoarea din plin și în acest an (concerte, colinde, decoruri speciale, agitație și multă aglomerație), dar acum chiar că am ajuns în pragul Crăciunului. Mâine este Ajunul și poimâine- Crăciunul. Este un moment potrivit să ne mai potolim agitația și alergarea frenetică dintr-un loc într-altul, dintr-un magazin în altul și să medităm, să cugeăm la ce s-a întâmplat de fapt, cu adevărat, la primul Craciun. O vom face, oare?

Pentru ca există riscul, dacă nu suntem atenți sa ne lăsăm atrași în chestiuni secundare, absolut paralele cu ce înseamnă esența sărbătorii și semnificatia ei profundă.Trăim o vreme de „fake news”, manipulări grosolane, intoxicări mediatice, de adevăruri spuse doar pe jumătate sau răstalmacite, o vreme de minciuni frumos ambalate care se vând bine… Într-o asemenea vreme, să ne asigurăm ca sursa noastră principală de informare rămâne Cuvântul lui Dumnezeu care își face lucrarea sa tainică intr-o inimă iluminată de Duhul lui Dumnezeu.

Însă nu pericolul seducerii cu idei false sau noțiuni gresite venite din exterior, este ceea ce mă interesează aici. Un pericol poate veni chiar din inima noastră, dintr-o teologie greșită, dintr-o falsă înțelegere a mesajului biblic. Un asemenea pericol poate fi ideea că noi, ființele umane păcătoase am fi meritat cumva să avem parte de Întruparea Fiului lui Dumnezeu. Că noi, am fi avut o asemenea valoare încât Dumnezeu nu a mai putut suporta singuratea cosmică în care Se afla, și a pus în actiune un plan de salvare a noastră, pentru a-I ține companie o veșnicie întreagă. (Desigur, ca nu veți auzi această expresie verbatim, dar ideea este acolo…)

Realitatea pe care Scriptura o prezintă este cu totul alta: Dumnezeul Triunic în care credem noi creștinii presupune o relatie perfectă a trei persoane aflate intr-o comuniune plină de iubire, din eternitate. Această comuniune nu înseamnă altceva decât plenitudine perfecta. Nu exista nici o deficiență, nici un minus, nici o lipsă la Dumnezeul nostru. Motivul pentru care El a decis sa creeze mai întâi umanitatea și apoi să o răscumpere, trimițându-L pe unicul Său Fiu este altul decât alungarea unei singuratăți existențiale în care S-ar afla. Mai degrabă, din plinătatea dragostei Sale, a împlinirii Sale totale, Dumnezeu vrea sa faca parte unor oameni creati după chipul Său, dar căzuți în păcat, șansa de a gusta din tot ce este și are Dumnezeu.

Revelatia ioanina este clară: „Și dragostea sta nu în faptul că noi am iubit pe Dumnezeu, ci în faptul că El ne-a iubit pe noi și a trimis pe Fiul sau ca jertfă de ispășire pentru păcatele noastre ( 1 Ioan 4:10). Nu noi –  nimic de la noi, ci totul de la El: inițiativa Lui, lucrarea Lui, salvarea Lui și în final – gloria Lui. Totul e har! „Din El, prin El si pentru El sunt toate lucrurile. A Lui sa fie slava in veci!Amin.” (Rom.11:36). Este clar pentru tine? Daca da, rămâi uimit la gândul ca deși tu și eu nu aveam nimic vrednic de recomandare, am devenit obiectul dragostei Lui!

Adu-I închinarea ta, slujirea ta, credincioșia ta și lasă-L sa îți schimbe viața în chipul Său frumos și blând. Atunci și alții vor putea înțelege clar rostul pentru care Dumnezeu S-a făcut om. Un Crăciun fericit tuturor celor care au înțeles că totul este prin har!        

Marius Birgean