Copii orientați spre Dumnezeu

Fiecare copil beneficiază în dezvoltarea lui de anumite influențe care îi modelează viața. În calitate de părinți, vrem să punem la dispoziția copiilor noștri o atmosferă sănătoasă, constructivă în care ei să răspundă pozitiv față de Dumnezeu în contextul respectivelor influențe. Orientarea spre Dumnezeu a inimii copilului determină reacția sa față de viață.

Copiii nu sunt niciodată neutri din punct de vedere moral, nici măcar atunci când ies din pântece. Deseori învățăm, prin diverse mijloace, că omul devine păcătos când păcătuiește, însă ceea ce scrie David clarifică lucrurile: „Iată că sunt născut în nelegiuire, și în păcat m-a zămislit mama mea” (Ps. 51:5). Prin urmare, copiii noștri se vor închina fie lui Dumnezeu, fie propriilor porniri ale inimii.

Se poate vorbi despre tot soiul de motive, dorințe, nevoi, țeluri, speranțe și așteptări ce stăpânesc inima copilului.
Pe măsură ce copiii interacționează cu experiența copilăriei lor, o fac din perspectiva orientării spre Dumnezeu și vor răspunde la împrejurările vieții ca și copii ai credinței care-L cunosc, Îl iubesc și-L slujesc pe Domnul, sau vor răspunde ca și copii ai nebuniei, ai necredinței, care nici nu-L cunosc, nici nu-I slujesc. Fapt este că răspund. Nu sunt neutri. Nu sunt doar suma a tot ce investim noi în ei; ei interacționează cu viața ca urmare a legământului adevărat al credinței sau ca urmare a unui legământ idolatru al necredinței.

Clarificarea acestui aspect este imperativă. A fi părinte nu înseamnă numai a pune copilului la dispoziție doar ceea ce e bun. Nu înseamnă numai a crea o atmosferă constructivă acasă și o interacțiune pozitivă între copil și părinte. Există și o altă dimensiune. Copilul interacționează cu Dumnezeul cel viu. El, fie se închină, slujește și crește în înțelegerea lui Dumnezeu și a implicațiilor ce decurg de aici, fie încearcă să găsească sensul vițeii în afara unei relații cu Dumnezeu.

Sarcina pe care ne-o asumăm în creșterea copiilor este una dublă. Oferim copiilor noștri influențe care să-i modeleze într-un mod constructiv și suntem motivați să le orientăm inima spre Dumnezeu.

Fiți binecuvântați, părinți !

Fiți binecuvântați, copii !

Pastor Ioan Cocîrțeu