Crăciunul este pentru toţi păcătoşii (mari şi mici!)

Marius BirgeanÎn pragul fiecărei sărbători creștine, Biserica lui Cristos se vede nevoită să combată un întreg arsenal al vrăjmașului care încearcă cu orice preț  mistificarea adevărului și îndepărtarea oamenilor de la esența sărbătorii. Fie că este vorba de Paște sau de Crăciun, sau de vreo alta sărbătoare majoră, Diavolul are pregătite variantele sale atractive și seducătoare față de realitatea lucrurilor. De Crăciun, are povești cu moși și săniuțe trase de reni și alte prostioare de acest gen.Toate pentru a distrage atenția de la personajul central al sărbătorii: Pruncul divin.

Dar dacă, asemenea imagini sunt deja răsuflate încât nici chiar copiii nu mai cred în ele, dușmanul vine atunci cu sugestii mai subtile care prind chiar și la cei mari. Mai ales la cei mari și tocmai pentru că are de-a face cu cei mici. Una din expresiile auzite și crezute de mulți adulți este următoarea: “Crăciunul este sărbătoarea copiilor”. (De câte ori nu am auzit-o, chiar in biserica! De cate ori poate nu am afirmat-o chiar noi inșine!) Cu alte cuvinte, Crăciunul este pentru bucuria copiiilor, iar pe lânga ei, ne bucurăm și noi cei mari de bucuria lor.  Așa că, multe festivitați din această perioadă sunt legate de copii și pentru copii- fie că este vorba de programele de la gradiniță sau școală, sau cele din biserică (din Ajun sau prima zi de Crăciun). Iar după fiecare program, copiii primesc o atenție. Până aici, nimic special. Copiii sunt învățați să anticipeze că dacă își spun bine poezia la serbare, vor primi ceva cadou. (Nu mă înțelegeți greșit: nu am nimic cu a oferi cadouri copiilor- și eu o voi face!)

Dar lucrurile nu se opresc aici. Există strategii comerciale deștepte care știu să capitalizeze de pe urma așteptărilor copiilor. Recent, un lanț commercial de la noi desfașura o campanie intitulată: “Crăciunul prin ochi de copil”. (Recunosc, e mult mai de dorit decat o campanie cu imagini senzuale). Oare care parinte sau bunic nu e atins la inima și la buzunar la gândul că vine Crăciunul și copiii din familia lui trebuie să se bucure! Numai anticiparea care se vede pe fața lor și bucuria pe care o afișează atunci când deschid pachetele, merită tot efortul! Există totuși pericolul ca această fixatie pe bucuria copiilor să eclipseze iarași Personajul central și scopul pentru care a venit aici: nu să ne ofere o sărbătoare în care cei mici să primească jucăriile lor preferate ci ca să dea mântuire la toți păcătoșii indiferent de vârstă: mari si mici. In 1 Tim.1:15, Pavel face o afirmație pe care nu trebuie să o uităm: “O, adevărat și cu totul de primit este cuvântul care zice: “Cristos Isus a venit în lume să mântuiască pe cei pacatoși, dintre care cel dintâi sunt eu”. Sunt cel puțin două lucruri pe care nu avem voie sa le uităm:

1) Cristos Isus a venit în lume. Aceasta este afirmația primordială a creștinismului, ceea ce îl face unic între toate religiile lumii: Întruparea dumnezeirii în persoana Fiului. Cel necuprins a devenit finit. Cel etern, din afara timpului, a intrat în istorie. Regele universului a îmbrăcat un chip de rob. Creatorul a luat forma creației Sale.

2) Să salveze pe cei pacatoși. Acesta este scopul principal: salvarea din păcat și consecințele lui. Salvarea de la iad, pierzare pe care o merităm cu toții, dar și de sub puterea dominației lui și, în final de prezența lui chinuitoare din jurul nostru și din noi. O salvare de care aveau nevoie atât pacatoșii religioși ca și Pavel la fel ca pacatoșii vizibil rebeli. O salvare pentru toți pacatoșii, indiferent de vârstă – chiar pentru copii. Căci și la ei, se manifestă încă de mici puterea păcatului: egoismul, înclinația spre rău în atâtea aspecte. Așa că de acest Crăciun iți ofer o sugestie: fă bucurie celor mici și bucură-te împreună cu ei, dar nu uita:  Crăciunul nu este doar pentru ei, este și pentru tine – pentru un păcătos “mai mare”- unul ca și tine, de exemplu.

Marius Birgean