Credincios indiferent de circumstanțe

Florin IosubVăzând ce se întâmplă în preajma noastră, una din întrebările care ne tulbură tot mai des în ultima vreme este : se merită să mai fii credincios când parcă toți au luat-o razna? Trăim cu amărăciune senzația că majoritatea celor din jur mint, înșeală, au probleme de imoralitate, sunt compromiși, etc. Și totuși nu este așa. La fel ca în vremea lui Ilie, când Dumnezeu avea 7000 de bărbați puși deoparte și care nu și-au plecat genunchiul în fața lui Baal, sau în vremea lui Daniel, când el și prietenii lui se remarcă prin credincioșie Dumnezeu are și astazi oameni curați, sfinți, gata de orice sacrificiu pentru a fi modele pentru ceilalți.

Pornind de la exemplul lui Daniel am descoperit câteva soluții care sunt la îndemâna oricui, doar să le pună în aplicare. Nu voi intra prea mult în detalii, ci doar le voi enumera și le voi explica pe scurt cu convingerea că cei interesați le vor aprofunda și le vor dezvolta mult mai pe larg.

  1. Păstrează-ți principiile – Daniel 1:8…s-a hotărât să nu se spurce cu bucatele de la masa împăratului. Principiile sunt acele convingeri intime pe care le-am luat din Scriptură și după care ne guvernăm viața; acestea sunt structura de rezistență a vieții în toate aspectele ei.
  2. Păstrează-ți legătura cu Sursa – Daniel cap 2…dintre toți cei din Babilon Daniel este singurul care poate spune împăratului visul și interpretarea pentru că avea în el Duhul lui Dumnezeu și apelează la această sursă în situațiile limită din viața lui. Fii plin de Duhul Sfânt!
  3. Păstrează-ți închinarea nealterată – Daniel 3:18…noi tot nu ne vom închina chipului de aur pe care l-ai făcut. Indiferent de prețul plătit și de amenințările din jur, cel care vrea să rămână credincios trebuie să fie atent în permanență la inchinarea lui: Dumnezeul nostru este un Dumnezeu gelos!
  4. Păstrează-ți îndrăzneala – Daniel 4:27…Să nu taci atunci când vezi nelegiuirea și păcatul, ci să spui păcatului pe nume indiferent cine este cel care l-a înfăptuit. Poate fi greu, riscant, cu consecințe greu de imaginat, dar e mai bine așa decât practici o tăcere vinovată.
  5. Păstrează-ți mărturia neștirbită– Daniel 5:11-12…După mai bine de 7 ani după ce Nebucadnețar murise, Daniel este chemat să interpreteze o scriere dumnezeiasca, iar felul în care este descris este impresionant: Daniel are aceeași mărturie ca în vremea lui Nebucadnețar, chiar și după atâția ani de robie și de provocări.
  6. Păstrează-ți rutina spirituală – Daniel 6:10…se ruga de trei ori pe zi la fel ca și mai înainte. Indiferent de circumstanțe și legislație obiceiurile lui rămân aceleași, chiar dacă ajunge în groapa cu lei. Nu se schimbă după cum bate vântul, ci rămâne consecvent în obiceiurile sale.
  7. Păstrează-ți nădejdea – Daniel 7:27, 12:13. Nădejdea lui Daniel este întărită de faptul că, în ciuda provocărilor și circumstanțelor grele, cei sfinți vor birui în cele din urmă. Mai mult, Dumnezeu îi aduce aminte că adevărata rasplată a credinciosiei sale nu a primit-o încă, ci îi este pregătită la sfârșitul vremurilor. Dumnezeu vede și răsplătește!

Putem vorbi și de perspectiva globală pe care o descoperă Daniel în cap. 7 și 8, sau de mijlocirea preoțească pe care o practică în cap. 9, sau despre reverența fantastică din cap. 10, dar ar fi suficient dacă am pune în practică măcar acele soluții deja prezentate anterior.

Ispitiți adesea să privim și să analizăm ce fac alții și în funcție de ei să ne trăim viața, uităm că vom da singuri socoteală de ceea ce am făcut – cum am trăit, în ce fel i-am influențat pe cei din jur, ce fel de modele am fost, ce răsplată vom primi… Păstrează-ți ochii îndreptați înspre cer, ia-L pe Hristos ca reper pentru viață, adu Împărăția Cerurilor pe pământ prin trăirea ta și atunci răsplata ta va fi moștenirea pe care Dumnezeu i-a promis-o și lui Daniel.

Pastor Florin Iosub