Creștinism “la zi”, la F.F sau la ID?!

Majoritatea celor care ați trăit înainte de Revoluția din 1989 vă amintiți de “școlarizarea” de tip F.F. ceea ce însemna, pentru cei născuți mai recent, fără frecvență, adică puteai termina liceul sau chiar o facultate fară să treci pe la școală în timpul anului școlar, fiind suficient să mergi doar la examene. Conceptul de F.F. a fost un pic redefinit în ultimi ani ca și ID, adică Învațământ la Distanță, ceea ce însemnă că având acces la o Platformă de cursuri poți să stai la distanță de școală, iar în câteva weekenduri prin eforturi mari să încerci să poți acumula suficient, astfel  încât să poți face față examenelor.

            În acest sens, putem observa o astfel de abordare la creștinul Secolului 21, care nu mai trăiește părtășia cu Biserica locală “la zi”, cu dorul de a-i întâlni pe frați. A început prin a nu aloca timp în cursul săptămânii la a merge la Biserică. De asemenea, nu-și găsește timp nici pentru grupe de casă, de studiu și nici pentru e merge la repetiții sau la a sluji practic, prin implicarea în diferite proiecte spirituale sau administrative ale Bisericii.

            Săracul creștin… a rămas doar cu o zi pe săptămână, duminica, în care trebuie să se odihnească, să-și viziteze rudele, să-și țină aniversările, să-și plimbe cățelul sau să-și pieptene pisica. Astfel, alege unul dintre servicii, fie dimineața, fie dupămasa și uneori…alege forma online, dacă tot bisericile oferă astfel de oportunități. În timp ce copiii Lui Dumnezeu se închină împreună în duh și în adevăr, creștinul la F.F, îmbrăcat lejer: în pantaloni scurți măncând semințe la măsuța din sufragerie sau tolănit pe pat sau în fotoliu și butonând la telecomandă cu pretextul că poate o să găsesă o slujbă pe Alfa și Omega, pe Trinity, pe TVR sau pe OTV…

            Această pseudo părtășie îl face să-și liniștescă un pic conștiința încărcată de compromisurile din cursul săptămânii. În acest timp, Biserica se roagă pentru fiii rătăciți, păstorul sunându-i la telefon, încărcând conturile firmelor de telefonie mobilă, iar sărmanul creștin la ID. găsește tot felul de scuze care să justifice absența lui și să motiveze cifrele trecute în condica Lui Dumnezeu cu stiloul roșu.

            Sărmanul credincios ar fi putut afla soluții la criza din familia lui, ar fi găsit suport în găsirea unui loc de muncă, ar fi aflat că Duhul Sfânt a fost dat pentru a nu mai trăi ca și orfani, dar ce folos că el a fost un Toma absent de la întâlnirea cu Isus, un ucenic care s-a trudit toată noaptea ca prin forțele lui să prindă un amărât de pește, sau ca un măslin care putea să aducă un rod dar care a fost blestemat și s-a uscat și asta pentru că Stăpânul l-a tot căutat, dar el era înrădăcinat într-un altfel de sol decât pământul roditor al Cuvântului Lui Dumnezeu.

            Discutând și cu alți păstori evanghelici, constatăm cu stupoare că la Serviciul de la Cina Domnului, rareori avem mai mult de 50% dintre membrii Bisericii. Se aude aceeași întrebare a Domnului Isus, ceilalți 9 (59, 99, 120, 599) unde sunt?! Mi-ar plăcea să știu că sunt în misiune, vizitând bolnavii, slujind păcătoșii, săturând flămânzii și însetații. Din păcate, misiunea este lasătă pe mâinile profesioniștilor, Domnul este trimis să cerceteze bolnavii, păcătoșii sunt partenerii de joc, iar flămânzii și însetații sunt trimiși la supermaketuri să se hrănească și să-și potolească setea…

            În spatele nevenirii la Biserică, de fapt, ascundem lipsa de interes pentru sufletul nostru, lipsa de dragoste pentru frați și în cele din urmă lipsa de respect față de Domnul Isus care vine să ne întâlnească când suntem adunați în numele Lui. Creștinismul nu are nevoie de simpatizanți, ci de susținători, nu are nevoie de VIP-uri, ci de martori.

În timp ce Biserica joacă pe teren, tu stai în tribună, sau poate mai rău stai în fața televizorului sau a calculatorului. Cred că e timpul să cobori și tu în teren! Dacă toți cei din

Biserica ta ar veni odată cu tine la adunare, la ce oră ar începe închinarea sau mai rău de câte ori  nu s-ar ține Serviciul Divin? E timpul să te trezești și să te apropii de o frecvență aprope de 100% și de o implicare în Biserică de 100% din potențialul pe care îl ai, Trupul este unul și fiecare membru lipsă însemnă un handicap pentru Biserica locală.

            Te rog în numele Domnului să te transferi de la F.F. sau de la ID “la ZI”, doar astfel de ucenici are Domnul nostru. Fă o cerere chiar acum Stăpânilui Universului  și sunt absolut convins că îți va semna transferul.

Remus Runcan