CRISTOS A ÎNVIAT ȘI S-A ARĂTAT ȘI LUI TOMA

samy-tutac2Toma necredinciosul a fost blamat, criticat și prezentat ca exemplu negativ de-a lungul secolelor. Unii au văzut în Toma prototipul creștinilor care lipsesc adesea de la Adunare. Sau nu sunt acolo în momentele cele mai importante. Prea puțin ne întrebăm de ce a lipsit Toma sau dacă Toma chiar era fratele care lipsește mereu. Nici nu prea contează, pentru unii, faptul că accentul Scripturii nu este pe “nu era cu ei” când a venit Isus, ci pe “nu voi crede” fără să am aceeași experiență ca și cei care spun că l-au văzut viu.

Cu siguranță Toma a pierdut mult pentru faptul că în aceea seară de neuitat, când Isus cel viu a venit în mijlocul ucenicilor, era în altă parte. Doar o săptămână în plus de neliniște, zbateri și incertitudine a fost suficient pentru el. Dar dacă rămânem doar la aspectul acesta riscăm să pierdem din vedere esența celei de a opta zi. Cristosul înviat vine între ucenicii Săi la fel ca prima dată. În același loc, în același mod și cu aceleași cuvinte încurajatoare:”Pace vouă!” Până aici totul a fost la fel, dar continuarea evidențiază faptul că, în seara aceea, Isus cel viu a venit special pentru Toma. Dacă vreodată ați trăit sentimentul că mesajul unei predici, al unei cântări sau mărturii era parcă special pentru voi, atunci îl puteți înțelege pe Toma. Cu o gingășie ieșită din comun Cristos îl abordează pe Toma spunându-i:”nu fi necredincios, ci credincios.”

Răspunsul lui Toma este fascinant:”Domnul meu și Dumnezeul meu!” Dar mesajul final al Domnului Isus este uluitor și foarte încurajator pentru noi:”Binecuvântați sunt cei care n-au văzut, dar au crezut!” Chiar dacă adesea tânjim după experiența primilor ucenici, a acelora care l-au văzut viu, Domnul Isus ne asigură că experimentarea Cristosului înviat prin credință nu este cu nimic mai prejos decât prin vedere. Și totuși, tot prin credință, așteptăm ziua când îl vom vedea față în față pe Acela pe care-L iubim fără să-L vedem și ne bucurăm de El cu o bucurie negrăită și fericită. Cum am fi aflat toate aceste adevăruri fără scepticismul lui Toma și fără dragostea plină de har a Mântuitorului înviat!

Pastor Samy Tuțac