Cu ce ne lăudăm spre sfârșit de an!?

Ilie Bledea 4 siteToți avem tendința să ne lăudăm. Întrebarea este, cu ce ne lăudăm? Am intrat în ultima lună a anului 2015, și începem să privim în urmă și să ne facem bilanțul realizărilor, sau a eșecurilor din anul acesta. De multe ori ne întrebăm unii pe alții: Cu ce te mai lauzi? Aș vrea să te întrebi și să te întreb: Ce ce te mai lauzi după anul acesta?

Iată câteva texte biblice care ne îndeamnă să ne lăudăm mai ciudat, diferit. Dacă i-ai răspunde direct cuiva la întrebarea cu ce te mai lauzi?, cu aceste texte, probabil că te-ar considera ciudat, habotnic, îngust, sau că te crezi prea grozav.

Totuși, rămâne întrebarea și provocarea biblică, cu ce ne-am putea lăuda? Iată câteva răspunsuri:

1.Domnul și Cuvântul Lui – Psalmul 56:4, 10.

„Eu mă voi lăuda cu Dumnezeu, cu Cuvântul Lui, da, mă voi lăuda cu Domnul, cu Cuvântul Lui.”

2. Cunoașterea caracterului lui Dumnezeu și a lucrării Lui pe pământ – Ieremia 9: 23-24.

„Așa vorbește Domnul: „Înțeleptul să nu se laude cu înțelepciunea lui, cel tare să nu se laude cu tăria lui, bogatul să nu se laude cu bogăția lui. Ci cel ce se laudă să se laude că are pricepere și că Mă cunoaște, că știe că Eu sunt Domnul care fac milă, judecată și dreptate pe pământ! Căci în aceasta găsesc plăcere Eu, zice Domnul.”

3. Poziționarea noastră în Hristos și ce este Hristos pentru noi – 1Corinteni 1:30-31.

„Și voi, prin El, sunteți în Hristos Isus. El a fost făcut de Dumnezeu pentru noi înțelepciune, neprihănire, sfințire și răscumpărare, pentru ca, după cum este scris:„Cine se laudă să se laude în Domnul.”

4. Slăbiciunile personale – 2 Corinteni 11:30; 12:9.

„Dacă e vorba să mă laud, mă voi lăuda numai cu lucrurile privitoare la slăbiciunea mea…..Și El mi-a zis: „Harul Meu îți este de ajuns; căci puterea Mea în slăbiciune este făcută desăvârșită.” Deci mă voi lăuda mult mai bucuros cu slăbiciunile mele, pentru ca puterea lui Hristos să rămână în mine.”

5. Crucea (jertfa) Domnului Isus – Galateni 6:14

„În ce mă privește, departe de mine gândul să mă laud cu altceva decât cu crucea Domnului Isus Hristos, prin care lumea este răstignită față de mine, și eu față de lume!”

În lumina acestor repere biblice, îngăduiți-mi vă rog câteva întrebări de cercetare personală:
Când și cât te-ai lăudat anul acesta cu aceste valori? Câți te-ar lua în serios dacă ai spune că te lauzi cu aceste valori?
Sunt acestea valori pentru tine? Dacă oamenii lui Dumnezeu, care au scris Scriptura s-au lăudat cu aceste lucruri, înseamnă că ele erau valori pentru ei. Și așa trebuie să fie și pentru noi. Sunt acestea valorile tale? Cât ești gata să inveștești în acestea? Știi că inima ta urmează comorile (valorile) pe care le ai?
Să știi că, doar în măsura în care tu ai acete valori, Dumnezeu privește la tine și te laudă și El. Iată ce spune Cuvântul și ce contează în final:

„Ci oricine se laudă să se laude în Domnul. Pentru că nu cine se laudă singur va fi primit, ci acela pe care Domnul îl laudă.” (2Corinteni 10:17-18)

Cu ce te lauzi? Te-ar putea lăuda Domnul la acest sfârșit de an?

Ilie Bledea