Cu Dumnezeu in 2013 (Exod 33:12-23)

Introducere:

Cartea Exod detaliaza in profunzimea ei un episod extrem de greu din viata poporului Israel,si anume, plecarea din robia egipteana , tocmai de aceea cartea mai este numita si “Iesirea “.

Dupa plecarea lor din Egipt a urmat calatoria acestora prin pustiu, esecurile, teama, chiar disperarea din fata Marii Rosii, apoi darea legilor sau cum o intitulam noi “cele 10 porunci”.

Prin mijlocul cartii sunt diferite legi cu privire la relatia cu aproapele, la Cortul intilnirii, la tamaiere,  la sfesnic, la altar, la preotii ce slujeau la altar, la jertfele ce trebuiau aduse, cat si la tinerea Sabatului.

In Capitolul 32 observam o dezlantuire a Maniei lui Dumnezeu cat si a lui Moise fata de poporul care se razvratise impotriva lui Dumnezeu si a robului sau Moise, lucru care declanseaza o hecatomba(ucidere) a 3000 de oameni. Dupa acest episod, observam pe  Moise cum mijloceste pentru starea poporului, identificandu-se cu ei si cu starea lor.

Cand ajungem insa la capitolul 33, de la versetul 12 la versetul 23 avem in fata noastra pe Moise stand si privind in urma la ce a fost si la viitor. Asadar, mesajul  meu l-am intitulat:  CU DUMNEZEU IN 2013(V14)

Cuprins:

In acel loc Moise inalta o rugaciune catre Dumnzeu si Ii adreseaza dorinta sincera de a merge in continuarie cu ei, altfel, fara El, calatoria lor ar fi un esec si o pierdere de timp.

Deplasarea alaturi de Dumnezeu, pentru Moise si pentru popor a insemnat:

I.SUCCES  v12 “ai capatat…”

A capata trecere inaintea lui Dumnezeu e mare lucru, e o mare onoare, e un mare har pe care Dumnezeu il poate oferi cuiva, ori pentru poporul Israel acest lucru era de un real folos sa gaseasca trecere inaintea Lui,cand cu ceva timp inainte au cartit, au facut un  vitel de aur, au dansat in jurul lui si L-au  dezonorat pe Dumnezeu, iar cu toate acestea, au avut succes.

Nu poti avea succes in 2013 daca  nu ai trecere inainte lui Dumnezeu, asa a avut si Imparateasa Estera inainte lui Ahasveros(Estera 5:2), acest fapt i-a garantat chiar si jumatate din imparatie.

  • Succes din punct de vedere material (v16 b)’’vom fi deosebiti…’’

Cine a mai avut un asa mare succes ca si poporul Israel ? Toate celelalte popoare erau ingrozite cand vedeau cum cetate dupa cetate cucereau fara probleme, s-a dus veste despre ei ca sunt un popor desoebit de celelalte popoare si ca au totul, deoarece Dumnezeul lor le promisese deja lucrul acesta prin Avraam (Geneza 12)

Poporul Israel a avut mana din belsug, a avut carne din belsug, cu alte cuvinte,au avut  totul la discretie pana cand li s-au “strepezit dintii “..

  • Succes din punct de vedere spiritual (v14b)’’ iti voi da odihna’’

Cand promite Dumnezeu ca face ceva sau ca ofera ceva, lucrul acela se va intimpla cu siguranta, autorul unei cantari spune: “ce promite El se tine, crede crede ne-ntrerupt”.

In calatoria sa,poporul mergea si ziua si noaptea, avand nevoie dupa un anumit timp de odihna atat pentru ei, cat si pentru animalele lor.

Cea mai mare realizare este atunci cand de partea ta trec si cei care uneori sau aparent iti sunt dusmani, impotrivitori sau cand prietenii tai, colegii tai, rudele tale cred la fel ca si tine si il urmeaza si ei pe Dumnezeul tau.

Imi place sa amintesc aici cuvintele scrise in cartea Rut:”poporul tau va fi poporul meu si Dumnezeul tau va fi Dumnezeul meu”..

Apoi, in alta ordine de idei , uitandu-ma la aceasta calatorie a poporului, mai observ ca a merge cu Dumnezeu in 2013 inseamna si :

II.SIGURANTA v14 a “voi merge Eu insumi cu tine”

Exista o cantare foarte cunoscuta: “oriunde cu Isus pot sa merg voios, unde Isus petrece, eu nu sunt fricos”.

Poporul Israel avea cea mai mare onoare sa il aiba in calatoria lor pe Dumnezeu, da ati auzit bine! Pot spune ca nu exista o alta onoare decat aceea sa stii ca Dumnezeu e cu tine. Prezenta lui Dumnezeu in calatoria inseamna cea mai mare siguranta si ocrotire pe care o poate primi o persoana.

  • Siguranta apartenentei la poporul lui Dumnezeu (v13c)’’neamul acesta e poporul Tau’’

A fi roman,cu cetatenie romana, in sec I aveai o siguranta deosebita ca nu ti se poate intimpla nimic, ca ai parte de siguranta nationala, ca nimeni nu se poate atinge de tine nici macar garzile statului si in acest caz Pavel face uz de acest drept (Fapte 22:25-30)

Din totdeauna Dumnezeu a avut un popor ce si l-a ales sa fie al Lui, care sa il reprezinte si care sa Il slujeasca cu demnitate si cinste(Efes 1:3-12, 1 Petru 2:9)

Cei ce sunt parte din poporul lui Dumnezeu trebuie sa creasca spre slava Sa si sa devina un Templu Sfant in Domnul(Efes 2:21)

Nu e important din ce popor uman faci parte, dar daca nu faci parte din punct de vedere spiritual din poporul lui Dumnezeu deja trebuie sa iti pui intrebari serioase legat de acest lucru si aici nu ma refer la apartenenta Bisericeasca Universala sau locala, ci la poporul lui Dumnezeu rascumparat.

A fi parte din poporul lui Dumnezeu imi da siguranta ca indiferent ce se va intimpla cu mine,familia mea sau poporul meu roman sau ca nu voi avea ce sa mananc sau ce sa imbrac, eu fac parte din poporul lui Dumezeu si asta ma linisteste si imi da stabilitatea si siguranta .

  • Siguranta  apropierii de Dumnezeu (v21) ‘’iata un loc langa Mine..’’

In cartea Psalmilor in capitolul 73:28 spune : ‘’fericirea mea este ma apropii de Domnu’’l, iar parafrazand lucrul acesta am putea spune ca pe langa fericirea ce o primim cand ne apropiem de El avem si siguranta si stabilitatea de zi cu zi.

Omenirea din 2001 incoace e speriata de siguranta, fie Nationala, fie individuala si se creeaza si se creioneaza tot felul de masinarii si inventii care sa asigure omului siguranta.Siguranta ca oriunde va fi daca are “microcipul”va fi localizat oriunde si gasit imediat, se mai pune intrebare :viu sau mort??..microcipul nu da viata, ci e creat pentru a-ti da o stare de siguranta, insa siguranta omenirii este doar in El-Dumnezeul Universului.

Cata vreme omul se departeaza de Dumnzeu, intra in panica, devine instabil si vulnerabil, agitat si bulversat, manios si fricos chiar si de orice adiere de vant.

Suntem incurajati prin Cuvant sa ne apropiem de Dumnzeu si vom avea si pace si siguranta.

In continuarie vom observa ca in urma calatoriei lui Dumnezeu cu noi vom avea parte si de :

III. SPERANTA (v 17)’’ voi face si ceece-mi ceri acum…’’

Cand te uiti la acest popor ales de Dumnezeu si la felul cum se poarta cu Dumnezeu si cu robii Sai, parca ti-ai dori sa nu le mai faca Dumnezeu nimic, ca si asa nu merita, mereu se razvratesc si cartesc.Insa vedem si de data aceasta ca Dumnezeu nu e ca noi, si ca atunci cand isi da Cuvantul, lucrul acesta e o speranta pentru noi muritorii de rand.

Ma asteptam de data aceasta ca Dumnezeu sa fie cum suntem noi uneori, suparat si imbufnat pe popor , dar surpriza: le da o sansa la speranta, fantastic Dumnezeul acesta, incredibil, minunat si Glorios Dumnezeu, Marire Lui!

Cand e vorba de speranta majoritatea dintre noi avem in minte deja sloganul:’’speranta moare ultima’’ si suntem deja obisnuiti cu gandul acesta de a fi optimisti, chiar daca  toti in jurul nostru sunt pesimisti.

  • Speranta in a vedea frumusetea Slavei lui Dumnezeu (v 19) toata frumusetea Mea

Oau, indraznet Dumnezeu, dar si indrazeata cerere “Arata-mi Slava Ta” !

Pe masura Sperantei, a dorintei si a cererii adusa inainte Lui, tot asa momente de frumusete cum probabil doar in Ceruri il vom vedea in toata frumusetea Sa

Moise a avut mare speranta ca va vedea frumusetea Slavei Sale, oare ce ne-ar impiedica pe noi sa nu cerem la fel, lucruri mari si sa le cerem cu speranta si credinta si le vom avea?

Dumnezeu este in Cer si se descopera tuturor acelora care vor sa Il vada, asa I s-a descoperit si lui Saul pe drumul Damascului, si a devenit Apostolul Neamurilor , Doamne cat de stralucitoare e Slava Ta ca Moise cand s-a pogorat de pe Muntele Sinai, pana si hainele si fata ii straluceau , iar Saul din Fapte 9 nu a mai vazut cateva zile.

  • Speranta in a vedea frumusetea Gloriei Ceresti (Ioan 14:1-6)

Nu exista un al dor si gand mai frumos si mai glorios pentru un muritor de rand decat acela de a a pasi pe frumoasele strazi de aur ale Gloriei Ceresti, pregatite de Domnul noua, celor ce L-am slujit aici jos, in valea plangerii.

Imi aduc aminte de prima mea vizita in Sua (Atlanta si Florida) prin 2005 cand am pasit pe teritoriul Americii am zis “daca aici e asa frumos oare, cat de frumos trebuie sa fie in Cer!?

Viata noastra e o calatorie la fel ca a poporului Israel,cu esecuri si succese,insa nu aici e totul, tinta finala a poporului Israel era Cannan, iar pentru noi-crestinii de azi este Cannanul Ceresc cu Isus.

Speranta noastra e sa vedem aici pe pamant frumusetea Slavei lui Dumnezeu, iar acolo sus frumusetea Gloriei Ceresti

Incheiere:Moise si poporul au cerut ca Dumnezeu sa fie cu ei atunci, iar noi sa cerem ca a noastra calatorie de aici, din valea plangerii si a mortii sa fie cu Dumnezeu, acest fapt va aduce succes, siguranta si speranta!

                          Fiti binecuvantati de Domnul!

                                                                         Pastor,

                                                                           Mihai Fisteag,Jimbolia