Cum ne-a readus epidemia de Covid-19 cu picioarele pe pământ…

Cu siguranță măsurile cauzate de noul Coronavirus ne creează mult disconfort, dar ne și obligă să ne reevaluăm valorile și să revenim cu picioarele pe pământ. Dacă suntem deschiși să învățăm ceva din fiecare experiență am putea ieși îmbogățiți din starea de izolare și distanțare socială în care ne aflăm. Vă propun câteva discipline spirituale care le-am putea exersesa mai bine acum și care ne vor fi de mare folos în anii care vor urma.

1. Solitudinea, o alternativă reală la gălăgia interminabilă.

Trăim într-o lume extrem de gălăgioasă şi foarte aglomerată. În plus nu mai putem trăi nici o clipă fără căştile din urechi. Parcă ne temem de linişte. Îndemnul Domnului Isus: “Veniţi singuri la o parte într-un loc pustiu”, este mai actual ca oricând.

2. Studiul Bibliei, o necesitate urgentă într-o lume dominată de imagine.

Suntem atât de dependenţi de imagine încât dacă nu facem ceva vom deveni analfabeţi. Studiul Scripturii nu este necesar ca să ne ofere informaţii, ci ca să ne transforme. Şi astăzi răspunsul la întrebarea: “Cum îşi va ţinea tânărul curată cărarea?” este tot: “Îndreptându-se după Cuvântul Tău!”.

3. Rugăciunea&Postul, o provocare majoră pentru creştinismul superficia.

Oamenii care umblă cu Dumnezeu trebuie să considere rugăciunea şi postul între cele mai importante activităţi din viaţa lor. Sigur ne trebuie un efort susţinut pentru a învăţa să ne rugăm şi să postim cu regularitate şi pentru a ne bucura de aceste minunate discipline.

4. Supunerea, o cale sigură spre libertatea adevărată.

Suntem adesea obsedaţi şi robiţi de ambiţiile noastre şi de dorinţa ca lucrurile să se întâmple aşa cum vrem noi. Supunerea ne învaţă să-i privim pe alţii mai presus de noi, iar aceasta se poate realiza doar dacă putem înţelege că fericirea noastră nu depinde de obţinerea lucrurilor pe care le dorim.

5. Simplitatea, o soluţie eficientă pentru a învinge materialismul.

Simplitatea este singurul lucru care ne poate reorienta vieţile, în aşa fel încât să ne putem bucura de posesiunile noastre, fără să ne lăsăm distruşi de ele. Simplitatea ne dă libertatea să împărţim cu alţii darurile pe care Dumnezeu ni le dă.

Samy Tuțac